16 chefer: ”Tillsätt en kulturkommission”

Jenny Nilson och Brittanie Brown i ”Promise land” av Örjan Andersson och Helene Billgren. Verket hade premiär 2020 på Dansens hus i ett samarbete med Riksteatern.
Jenny Nilson och Brittanie Brown i ”Promise land” av Örjan Andersson och Helene Billgren. Verket hade premiär 2020 på Dansens hus i ett samarbete med Riksteatern. Foto: Sören Vilks

KULTURDEBATT Tillsätt en kulturkommission – det är ett av åtta förslag som 16 chefer inom kulturområdet riktar till regeringen för att stärka kulturlivet för framtiden. ”Nu finns en unik chans att verka för en omstart av kulturen”, skriver de.

SvD
Publicerad
Annons

Coronapandemin har på många sätt visat hur skört vårt kulturliv är. Många kulturverksamma stod över en natt utan inkomst. Detta har lett till en dränering av erfarenhet i kulturbranschen och av konstnärliga uttryck som kanske aldrig kommer tillbaka. Parallellt har vårt demokratiska samtal kraftigt begränsats när givna mötesplatser så som teatrar, biografer och museer varit stängda.

Kulturens sårbarhet har dock varit känd sedan länge, likaså kraven på politisk kraftsamling för att stärka den. Kan nuvarande exceptionella situation leda till just detta?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons