Bäddat för bakslag om bolagsskatt

Västvärldens tungviktare i G7 har under det brittiska ordförandeskapet enats om en miniminivå på global bolagsskatt och ett nytt system för att allokera mer beskattning till länder där konsumtionen sker i stället för där huvudkontor, forskning och utveckling ligger. Arkivbild
Västvärldens tungviktare i G7 har under det brittiska ordförandeskapet enats om en miniminivå på global bolagsskatt och ett nytt system för att allokera mer beskattning till länder där konsumtionen sker i stället för där huvudkontor, forskning och utveckling ligger. Arkivbild Foto: Henry Nicholls AP/TT

Bolagsskatten kan förändras i grunden sedan stormakterna i G7 enats om en global miniminivå och en helt ny princip för att omfördela beskattningsrätten.

Det är bäddat för ett bakslag för både statsfinanserna och svenska storbolag, varnar Svenskt Näringsliv.

Joakim Goksör/TT
Publicerad
Annons

– Sverige är ju ett litet land. Det är klart att vi själva inte kan vrida runt det här skeppet. Det vet vi är kört, säger Claes Hammarstedt, skattexpert på Svenskt Näringsliv.

Det handlar dels om en global miniminivå på bolagsskatten på 15 procent, dels en ny modell för hur de allra största och mest lönsamma bolagen i världen beskattas – däribland techjättar som Apple, Facebook och Google.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons