Fira midsommar i stan – här är fem bra krogar

Fem utmärkta restauranger för dig som vågar vägra skärgården och firar högtiden i Stockholm city.

Publicerad
Annons
Anja Callius
Foto: Anja Callius

1 / 5

Sjöstaden skybar

Foto: Anja Callius

Trots ett namn som klingar reklambyrå runt millennieskiftet är Sthlm 01 årets kanske mest spännande nykomling. För hur ofta byggs det monumentalbyggnader som mäter 102 meter och rymmer 27 våningar?

Högst upp ligger Sjöstaden Skybar, som lockar med en till synes spretig, men förvånansvärt fungerande meny med inspiration från ”södra Europa, Syd- och Nordamerika samt Mellanöstern”, där kolgrillen står i fokus. Men i ärlighetens namn är det den milsvida, obrutna utsikten som lockar mest med Sjöstaden skybar.

Restaurangen drivs av samma krögare som också har Restaurang Göteborg i andra änden av Hammarby Sjöstad och som sedan flera år tillbaka dukar upp en midsommarbuffé.

Adress: Hammarby allé 12

Annons
Annons
Piren
Foto: Piren

2 / 5

Piren

Foto: Piren

Där den nybyggda sommarstojiga stadsdelen Hornsberg möter Kristinebergs stilla funkisbebyggelse längst västerut på Kungsholmen sticker en oftast välfylld pir ut i vattnet. Axiomatiskt namngivna Pirens meny består till stora delar av välbekanta och ambitiöst uppdaterade bistrorätter, men det är när man lagt ifrån sig besticken den verkliga belöningen kommer. Med ett glas rosé eller en välblandad drink i handen och solen som går ned över Ulvsundasjön är det en ren njutning att skåda fritidsbåtarna på väg in till Pampas.

Adress: Kristinebergs Strand 2

Annons
Annons
Sturehof
Foto: Sturehof

3 / 5

Sturehof

Foto: Sturehof

Att fira midsommar, eller jul för den delen, på anrika Sturehof med paradläge vid Stureplan, har kommit att bli en modern Stockholmsklassiker. Uniformsprydd service i toppklass, historia i väggarna och uppsluppen stämning gör Sturehof till ett toppenalternativ till en regnig skärgårdssommar med flaxande plastdukar, ljummen snaps och sönderkokt potatis.

De klassiska så kallade assietterna, med godsaker som ramslökssill, skagenröra, kallrökt lax och ankleverterrine passar dessutom helt perfekt på midsommar.

En varning är dock på sin plats, dagar som midsommar blir snabbt fullbokade, men misströsta inte, många av Sturehofs klassiker går att köpa hem från krogens matmarknad vägg i vägg.

Adress: Stureplan 2

Annons
Annons
Wärdshuset Ulla Winbladh
Foto: Wärdshuset Ulla Winbladh

4 / 5

Wärdshuset Ulla Winbladh

Foto: Wärdshuset Ulla Winbladh

Ulla Winbladh tillhör också de asfaltsnära midsommarklassikerna och här satsar man på traditionsenlig midsommarmeny med bland annat lerpottasill, fläskfilé och  den obligatoriska jordgubbstårtan med vispgrädde. Dagen till ära brukar personalen också vara pyntade i handknutna blomsterkransar. Efter maten passar det också fint med en stilla promenad på Djurgården eller utmed Strandvägen på väg tillbaka mot stan.

Skulle det vara fullbokat i det tidigare gamla konditoriet med anor från 1895, kolla in utmärkta grannkrogen Villa Godthem som på midsommar serverar en ambitiös trerättersmeny.

Adress: Rosendalsvägen 8

Annons
Annons
Mr French
Foto: Mr French

5 / 5

Mr French

Foto: Mr French

Eftersom midsommar är en ganska unikt svensk företeelse, med halvt folktomma gator och igenbommade butiker och restauranger som följd, svämmas Gamla stan den här helgen över av vilsna turister med tummade guideböcker som skickar dem till ”Stockholms historiska kvarter”. Räddningen, för både turister och cityfirande stockholmare, är att ta sig ut mot Skeppsbrokajen och slå sig ned på Mr French. Med sin väl tilltagna uteservering och en strålande utsikt över hamninloppet bjuder krogen på kontinental stämning. Kombinerat med en meny med slagsida åt kolgrillat och skaldjur seglar man upp som ett perfekt alternativ för ett citynära firande.

Adress: Tullhus 2

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons