”Det finns sätt att hjälpa uigurerna”

En polisstation i staden Artux i Xinjiang i Kina, arkivbild från 2018. Kina har fått internationell kritik för behandlingen av minoritetsbefolkningen i Xinjiang.
En polisstation i staden Artux i Xinjiang i Kina, arkivbild från 2018. Kina har fått internationell kritik för behandlingen av minoritetsbefolkningen i Xinjiang. Foto: Ng Han Guan/AP

Med rätt påtryckningsstrategi och diplomati kan internationella samfundet hjälpa den uiguriska befolkningen i Kina. Det skriver Faradj Koliev, forskare i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Publicerad
Annons

Kinas handlande och behandling av uigurer i provinsen Xinjiang har inte undgått kritik från människorättsorganisationer, internationella organisationer samt ett antal länder. USA:s utrikesminister, Antony Blinken, har kallat övergreppen på uigurer för folkmord. Officiella rapporter från USA:s utrikesdepartement vittnar om den kinesiska regimens grova brott mot mänskliga rättigheter, såsom tvångssterilisering, våldtäkter, tortyr och tvångsarbete, vilka flera människorättsaktivister tidigare rapporterat om. Den kinesiska regeringen förnekar anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter och försvarar sitt handlande gentemot muslimska minoriteten med hänvisning till terrorbekämpning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons