”Utvecklat mina värderingar om samkönad adoption”

I Sverigedemokraternas principprogram står det att partiet är emot såväl ensamstående som samkönade adoptioner. Men när SvD Junior intervjuar partiledaren Jimmie Åkesson i Almedalen tycker han inte så längre.

– Jag har varit skeptisk, men jag har utvecklat mina värderingar.

Stina Cederholm, Lukas Nilsson
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Junior intervjuar Jimmie Åkesson

SvD Junior – Sveriges enda nyhetstidning för barn och unga – är i Almedalen för att ställa barnens frågor till riksdagspartiernas ledare. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson mötte juniorreportrarna Erik, 12 år, och Maria 13.

Erik: Ni tycker inte att två personer av samma kön ska få adoptera. Varför då?

– Vi tycker nog det nu faktiskt. Vi har inte tyckt så tidigare men vi har blivit ett stort parti. Det är vårt ungdomsförbund som drivit fram det. Jag trodde att det skulle stöta på lite motstånd men det har inte varit något motstånd alls faktiskt. När vi efter valet ska skriva om vårt principprogram kommer vi nog ändra oss.

På frågan om vad han själv tycker om samkönade adoptioner svarar Jimmie:

– Jag har varit väldigt skeptisk, men jag har utvecklat mina värderingar.

Du gick inte till tandläkaren på många år när du var liten, varför?

– När mamma inte följde med till tandläkaren längre blev jag osäker hur det funkade och då valde jag att inte gå dit. De slutade kalla mig och då gick jag inte på några år. Men nu går jag till tandläkaren varje år. Det ska man göra.

Utgångspunkten kan inte vara att människor ska stanna i Sverige alltid.

Maria: Är du fortfarande rädd för att gå till tandläkaren?

– Nej, jag tycker det är jättekul. Det är en av få stunder man kan lägga sig ned och filosofera. Men när det börjar ila och borras djupt kan man stöna till lite.

Erik: Ni tycker att de som får asyl ska åka tillbaka till sina länder när livet blivit bättre där. Är det rättvist?

– Utgångspunkten kan inte vara att människor ska stanna i Sverige alltid. Under tiden man befinner sig i Sverige, ska man få skydd från det man flytt ifrån. Då ska man ges kunskap som sen kan användas i hemlandet när man återvänder. Men ingen som har bott i Sverige kommer tvingas att återvända till sina hemländer. Vi har ingen politik för det.

SD:s Jimmie Åkesson och SvD juniorreportrarna Erik och Maria. Foto: Privat

Maria: När fick du dina glasögon?

– I åttonde klass. Först vägrade jag. Sen testade jag min mammas glasögon och då insåg jag att allt blev mycket skarpare. Då tvingades jag acceptera att jag nog behövde lite hjälp. I dag skulle jag inte kunna vara utan och hade känt mig naken utan dem.

12. Erik: Har du någonsin gjort något olagligt?

– Ja det har jag, men inga jättegrova grejer. Det har hänt att man tryckt lite för mycket på gaspedalen. En gång när jag var liten så snattade jag två tuggummin som var långa och stack ut ur fickan. Min granne jobbade som kassör och kom fram och sa åt mig att ge tillbaka dem. Jag blev jätterädd och gav tillbaka dem, sprang och vågade aldrig gå in i den affären igen. Sedan dess har jag aldrig snattat. Då slutade jag att vara kriminell.

Det var Sveriges radio som släppte den här bomben.

Maria: Du har spelat bort mycket pengar. Har du slutat att spela?

– Jag har inte haft det här problemet. Det var Sveriges radio som släppte den här bomben. Jag sa bara: ”Förlåt, hej hopp”. Jag slutade helt enkelt, jag har inte haft ett spelberoende eller missbruk, hävdar jag.

På frågan om hur mycket pengar det var som Jimmie Åkesson förlorade svarar han:

– Det är komplicerat och dessutom väldigt privat. Men det är inte i närheten av det som rapporterats.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons