Vill du dina barn väl? Skjutsa dem inte till skolan

Barn som får ta sig till skolan utan föräldrarna blir gladare hela dagen och presterar bättre än de som skjutsas i bil, visar Jessica Westmans avhandling.
Barn som får ta sig till skolan utan föräldrarna blir gladare hela dagen och presterar bättre än de som skjutsas i bil, visar Jessica Westmans avhandling. Foto: Linda Fridberg, Hasse Holmberg/TT

Allt fler föräldrar skjutsar till skolan, hur nära det än är. Nu visar forskning att barn presterar bättre om de får gå, cykla eller åka buss utan mamma eller pappa. Sämst är det att sitta passiv i en bil.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Andelen barn som tar sig till skolan på egen hand sjunker stadigt för varje år och har på sina håll halverats sedan slutet av 1990-talet. Men att varje dag åka med en förälder är inte utvecklande, berättar Jessica Westman, doktor i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning, Karlstads universitet.

Barn blir mer självständiga och presterar bättre när de tar sig till skolan själva.

– Barn blir mer självständiga och presterar bättre när de tar sig till skolan själva. De blir mer nöjda med hela skoldagen jämfört med dem som får skjuts, säger hon om resultatet i sin avhandling som kom strax före årsskiftet.

Sättet att resa till skolan och vad barnen gör på vägen påverkar både hur de mår resten av dagen och hur de presterar. De som åkt självständigt fick bättre resultat på ett kognitivt test när de kom fram till skolan än de som åkt med föräldrarna. De barnen hade oftast suttit tysta bredvid eller slumrat.

– De skjutsade barnen blir tröttare under hela skoldagen, berättar Jessica Westman. Allra sämst är det för dem som är helt passiva.

Annons
Annons

Allra bäst är det för dem som varit mentalt aktiva på vägen, pratat med kompisar, umgåtts och surfat på mobilerna tillsammans. Att på det sättet skifta uppmärksamhet har en positiv inverkan på prestationer och de blir också gladare resten av dagen än de som fått skjuts.

600 barn i Karlstad och Skåne och föräldrar till 345 barn deltog i studien. Och det är inte av oro som föräldrarna tar med barnen i bilen – enligt enkätsvaren tycker de generellt att skolvägen är tillräckligt trygg för att låta barnen åka eller gå själva.

– Ändå väljer de bilen, och uppger att det är av praktiska skäl, säger Jessica Westman. Men barnen tycker inte alls det är en bra idé – de uppskattar att få ta sig till skolan på egen hand.

Barn som cyklar eller går utan föräldrarna gör avstickare och stannar till när de upptäcker något spännande i naturen. De lär känna andra människor i närmiljön och tränar trafiksäkerhet. De som åker buss med klasskamraterna bestämmer kanske aktiviteter tillsammans för resten av dagen. Barn som åker med föräldrarna känner sig mer socialt utanför.

I andra studier har Jessica Westman sett flera samband: ökat bilresande hör ihop med ökad psykisk ohälsa bland barn. För dem som inte tränar sig i att cykla och ta buss själva blir steget större till att lära sig att åka kommunalt när de blir äldre. Som vuxna använder de bil i större utsträckning än de som fått ta sig till skolan på egen hand som barn.

Jessica Westman bor på landet nordost om Karlstad. Det skulle gå väldigt fort för hennes 11-åriga son att komma till skolan om hon körde honom. Hur gör de?

– Han tar skolbussen tillsammans med ett tiotal andra. Det tar 25 minuter.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons