”Förödande signal till unga troende muslimer”

Vid en presskonferens i måndags meddelade Mehmet Kaplan att han avgår som bostadsminister.
Vid en presskonferens i måndags meddelade Mehmet Kaplan att han avgår som bostadsminister. Foto: Lars Pehrson

Vad sänder det för signaler till den muslimska ungdomen när en muslimsk politiker utesluts på grund av religiöst förankrade handlingar? Det skriver Shaykh Salahuddin Barakat och Sema Ekinci, Islamakademin.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

DEBATT | ISLAM

I dagarna tvingades bostadsminister Mehmet Kaplan att avgå, i huvudsak efter vad som bedömdes vara tvivelaktiga kontakter med högerextrema organisationer. Turkietkännaren Halil Karaveli på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik kallade i Sveriges Radio kritiken för onyanserad, och menade att det är oundvikligt att Kaplan deltar i tillställningar med dessa typer av rörelser om han överhuvudtaget ska umgås i turkiska kretsar i Sverige.

Kort efter Kaplans uttåg hamnade ytterligare en miljöpartist i blåsväder. Yasri Khan, generalsekreterare för SMFR, och tidigare kandidat till Miljöpartiets partistyrelse, tvingades dra tillbaka sin kandidatur efter att han vägrat ta en kvinnlig reporter från TV4 i hand, en incident som fick stor mediebevakning.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic kallade Khans inställning för ”helt oacceptabel” med motiveringen att ”i Sverige behandlar vi män och kvinnor lika”. Hon avslutar med att vi ”måste sätta stopp för alla yttringar som pekar på att man behandlar män och kvinnor på olika sätt”. Hadzialic yttranden är allvarliga och utmanar den svenska religionsfriheten, eftersom hon här inte talar om en partipolitisk policy utan snarare vad som ska vara gällande i det svenska samhället. Enligt islam, såsom många muslimer förstår sin religion, går gränsen för kontakten mellan främmande parter av motsatt kön vid fysisk beröring. Detta förhållande gäller således både kvinnor och män, och handlar överhuvudtaget inte om att den ena ser den andra som oren, såsom bland andra Lena Mellin på Aftonbladet felaktigt gjort gällande.

Annons
Annons

På vilka grunder en politiker bör uteslutas kan vara svårt att fastställa, vad som däremot är nödvändigt är att uteslutningarna grundas i ett konsekvent förhållningssätt, att samma måttstock används för samtliga politiker.

En politiker som varit väldigt hård i sin kritik mot både Mehmet Kaplan och Yasri Khan är Gulan Avci, ordförande i Liberala kvinnor, som under 2009 själv deltog i ett seminarium där högerpopulisten Ayaan Hirshi Ali höll i ett för Avci "uppskattat" föredrag. Jonathan Lehman från den antirasistiska tidskriften Expo har bedömt Hirsi Ali som "nyckelaktör i den internationella antimuslimska rörelsen". Det finns andra exempel, men som utelämnats på grund av utrymmesskäl.

Kaplan tvingades lämna sin ministerpost och debaclet med Khan slutade med att han lämnade sina partipolitiska uppdrag, men Gulan Avci däremot, hon sitter fortsatt kvar. Hennes samröre med dessa islamofoba krafter har heller inte framkallat en kritikstorm, såsom skett med tidigare nämnda fall. Frågan som många svenska muslimer skeptiskt ställer sig är varför? Är det så att vi fortfarande i detta land inte tar islamofobi på allvar?

Många forskare har fastställt att en bidragande faktor till radikalisering bland ungdomar är att de upplever sig marginaliserade. När en person känner sig oförmögen att bidra till förändring i sitt samhälle genom demokratiska medel är steget inte långt bort från radikalisering. Rimligtvis bör man vara särskilt aktsam för detta i dessa tider när våldsbejakande grupper som IS letar rekryter på global skala. Vad sänder det för signaler till den muslimska ungdomen när en muslimsk politiker utesluts på grund av religiöst förankrade handlingar? Vad sänder det för signaler när vissa politiker utesluts för samröre med högerextrema rörelser med antisemitiska förtecken, när samtidigt andra politiker obehindrat flörtar med högerextrema islamofober? Och vad menar egentligen vår gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic att man ska göra med exempelvis muslimska lärare som inte skakar hand? Skall de också ”uteslutas”?

Vi ser med bestörtning på den utveckling som det politiska ledarskapet styr Sverige mot.

Shaykh Salahuddin Barakat
ordförande för Islamakademin
Sema Ekinci
vice ordförande för Islamakademin

Visa diskussion
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons