Alliansen kommer inte att häva NKS-avtal

15 miljarder kronor blir prislappen om Stockholmslandstinget ska säga upp NKS-avtalet med Skanska och projektbolaget SHP i förtid. För dyrt säger nu den styrande borgerliga landstingsalliansen.

– Vi kan inte ersätta ett mindre välbetänkt avtal med ett ännu sämre avtal för att säga upp det, anser finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Ända sedan SvD inledde granskningen av sjukhusprojektet med Nya Karolinska i Solna för snart tre år sedan har det spekulerats i vad det kostar att upphäva det ofördelaktiga avtalet som landstinget tecknat med projektbolaget SHP – Swedish Hospital Partners. Det är ett dotterbolag till byggjätten Skanska som också ägs av det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree via två brevlådeföretag i Luxemburg. Att färdigställa sjukhuset kostar cirka 25 miljarder men NKS-avtalet sträcker sig fram till 2040 och kostar då en bra bit över 60 miljarder.

Från den rödgröna oppositionen har det länge kommit krav på att avtalet med SHP ska hävas. Det kostar men i det långa loppet kommer landstinget vinna på att ta sig ur ett avtal som aldrig borde skrivits under, har oppositionen sagt. Den styrande Alliansen höll länge fast vid att man bara ska försöka omförhandla kontraktet, men sedan i höstas har moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius även öppnat för möjligheten att säga upp avtalet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons