Indierna räddar svenska it-branschen

– Det finns inget dåligt väder i Sverige, bara dåliga kläder. Många lägger mycket tid och energi på att leva ett hälsosamt liv. Här cyklar jag för att ta mig runt, det gjorde jag aldrig i Indien, säger Jasmeet Singh Sethi (till vänster).
– Det finns inget dåligt väder i Sverige, bara dåliga kläder. Många lägger mycket tid och energi på att leva ett hälsosamt liv. Här cyklar jag för att ta mig runt, det gjorde jag aldrig i Indien, säger Jasmeet Singh Sethi (till vänster). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler högskoleutbildade från länder utanför EU söker sig till Sverige för att jobba. Den största gruppen är indier som söker sig till den ständigt personalhungriga it-branschen.

TT TT
Publicerad
Indierna Jasmeet Singh Sethi (till höger) och hans kollega Samidha Mahapatra (till vänster) jobbar på Ericsson i Kista sedan några år tillbaka.

Indierna Jasmeet Singh Sethi (till höger) och hans kollega Samidha Mahapatra (till vänster) jobbar på Ericsson i Kista sedan några år tillbaka.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons

Jasmeet Singh Sethi tog en promenad under lunchrasten på Ericssons kontor i Indiens huvudstad New Delhi när telefonen vibrerade i fickan. Han fick frågan om han kunde tänka sig att byta land. Nu, fyra år efter flytten till Sverige och det nya jobbet på huvudkontoret i Kista utanför Stockholm, säger den 37-årige ingenjören att det var ett enkelt val.

– Jag hade varit i Sverige tidigare för att besöka kollegor, så jag kände till Stockholm och gillade stämningen här. Jag tyckte att det var en bra möjlighet för mig att axla en ny roll, så jag flyttade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons