”Bland mina vänner är det ingen som ömkar mig för att jag inte har barn. Men jag har haft många samtal med främlingar där de sagt, ’varför inte, det är underbart’. Men jag upplever faktiskt att fler och fler inser att det är något de inte har att göra med.”
”Bland mina vänner är det ingen som ömkar mig för att jag inte har barn. Men jag har haft många samtal med främlingar där de sagt, ’varför inte, det är underbart’. Men jag upplever faktiskt att fler och fler inser att det är något de inte har att göra med.” Foto: Allis Nettréus

”Underligt lite har skrivits om att inte vilja ha barn”

I hyllade romanen ”Moderskap” går Sheila Heti på djupet med beslutet att inte skaffa barn.

– Vad kan vara en viktigare fråga att ställa sig än om man ska ge någon liv eller inte?

Uppdaterad
Publicerad

Barn brukade vara något man fick. Eller inte fick. I dag är det något man skaffar. Resultatet av ett beslut. Få personer har tänkt lika mycket påvarför eller varför inte som Sheila Heti. Romanen ”Moderskap” är skriven med en kvinnas röst, en kvinna med många beröringspunkter med författaren, som under drygt fyra års tid vrider och vänder på moderskap, i olika led, samtidigt somhon brottas med relationen till sin partner och livet i stort. Till Stockholm har Sheila Heti flugit från hemstaden Toronto, sex timmar mot kroppstiden. Nu, tidig förmiddag, har hon vaknat till liv med hjälp av en större kopp kaffe. Den grå kostymen är oklanderligt slät när hon slår sig ner i en fåtölj i det ombonade mötesrum förlaget har ställt till förfogande. Hon svarar snabbt, men tystnar ibland mitt i en mening, börjar om.