Bögtjejen”Bögtjejen” kör full fart in i minerad fråga kring trans

Aleksa Lundberg
Aleksa Lundberg Foto: Aftonbladet/IBL

Med imponerande mod och ärlighet berättar skådespelaren Aleksa Lundberg om sin transerfarenhet. Ida Therén läser tårögd om mobbning och våld – i en bok kan komma att betyda för unga transpersoner i dag vad ”En komikers uppväxt” betydde för unga homosexuella på 1990-talet.

Publicerad
Annons

Redan som femåring pussar Aleksa Lundberg, då kallad Mattias, sin killkompis. Innerst inne vill hon vara som de andra tjejerna med svallande hår i tofs, klänning och glittriga bokmärken. Omgivningen, särskilt inte den fysiskt våldsamma pappan, accepterar inte det normbrytande beteendet från vad han betraktar som sin son. “Genom tonen i pappas röst, det där uttrycket av äckel, förstod jag att ’såna där’ måste vara några alldeles förfärliga.“ I tonåren beslutar Lundberg sig för att ta hormoner och genomgå en könskorrigering för att utsidan ska spegla hur hon känner inuti, och Mattias blir Aleksa.

Jag är tårögd nästan hela första halvan av Aleksa Lundbergs memoarer “Bögtjejen”. En hel uppväxt av mobbning, våld och en omgivning som inte alls vill eller kan visa förståelse och medkänsla, destilleras till korta, kärnfulla meningar. Varenda ord känns som om det slitits ur hjärtat, genom en öppen hals och ut på pappret. Reflektioner varvas med anekdoter och berättelser kring vägen från att känna sig helt fel i sin kropp till att börja älska och respektera sig själv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons