Nya siffror: Tvärnit för svenskt bostadsbyggande

20 000 färre nya bostäder på två år. Svenskt bostadsbyggande drar i handbromsen i år och nästa år, enligt en ny prognos från Sveriges Byggindustrier. Bostadsproduktionen rasar från 65 000 byggstarter i fjol till 46 000 nästa år. Se prognoschefen Johan Deremars kommenta i SvD:s Ekonomistudion.

Publicerad
Byggboomen tycks vara över.

Byggboomen tycks vara över.

Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion bostadsbyggandet tvänitar

Den svenska byggboomen är över och marknaden tvärnitar de närmaste åren. Det gäller både byggande av flerbostadshus och småhus. Från toppen 2017 då 65 000 nya bostäder påbörjades säger prognosen nu att det blir påtagligt färre byggstarter de kommande åren – i år 55 000 och nästa år 46 000.

Uppdelat på bostadstyper påbörjas 42 000 nya lägenheter i flerbostadshus i år och 34 000 under 2019. Det är en nedgång på över 30 procent jämfört med toppnoteringen 2017. Även småhusbyggandet minskar och kan enligt Sveriges Byggindustrier förklaras med en stramare kreditgivning till hushållen.

Siffrorna visar tydligt att högkonjunkturen inom byggindustrin går mot sitt slut. Trots det väntas sysselsättningen att öka. Totalt sett bedöms byggindustrin nå en nivå om nära 350 000 sysselsatta under 2019. Det är en ökning med drygt 10 000 från 2017.

Det är en avkylning av en väldigt het marknad vi ser.

Enligt rapporten kommer bygginvesteringarnas hastiga inbromsning bli det som nu dämpar tillväxten i ekonomin.

– Det är en avkylning av en väldigt het marknad vi ser, säger Johan Deremar, prognosansvarig för byggkonjunkturen på Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Byggboomen tycks vara över.

Byggboomen tycks vara över.

Foto: Anders Wiklund/TT
Byggboomen tycks vara över. Foto: Anders Wiklund/TT

Vad beror det på?

– Nedgången på bostadssidan beror framför allt på ökade kreditrestriktioner. Men även ränteavdragsbegränsningar, som införs i januari 2019, förstärker nedgången. Krasst uttryckt beror det på politiska beslut.

Att bostadsbyggandet viker nedåt gör att nybyggnadsinvesteringarna de kommande två åren hamnar på 2016 års nivå.

Ökar gör däremot de offentliga lokal- och anläggningsinvesteringarna, det vill säga byggandet av skolor, sjukhus och övrig infrastruktur. I år väntas investeringarna för byggen inom offentlig sektor ligga på knappt 109 miljarder kronor och nästa år på 115 miljarder kronor.

Vad säger detta om bostadspriserna framöver? Sveriges Byggindustrier tror på en stabilisering av priserna på den nya lägre nivån en tid framöver men räknar inte med något prisras framöver.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons