ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Maria Collsiöö:Med ett glas vin får du en vän

Maria Collsiöö

Vinet i Italien är en naturlig del av måltiden. Mitt första möte med italienskt vin var som au pair i Rom i slutet av 1980-talet. Där väcktes mitt intresse, eller snarare förhållningssätt, till vin som måltidsdryck. Från en stor plastdunk i kylskåpet blandades vinet ut med vatten, och dracks ur dricksglas.

Maria Collsiöö
Publicerad
Annons

Con un bicchier di vino si fa un amico – med ett glas vin får du en vän. Ett av många pragmatiska, italienska ordstäv som speglar italienarnas förhållande till vin. Att vi svenskar gärna dricker rött, italienskt vin avspeglas i antalet artiklar i Systembolagets sortiment.

Italien står också för den största, om än inbromsande, ökningen av röda viner i mellanprisklass och högre prisklasser. Det kan vi läsa i Systembolagets lanseringsplan för 2017.

Ett vinområde i norra Italien som blir alltmer populärt är Piemonte. Vid sidan av de prestigefyllda och världsberömda lagringsvinerna från de små byarna Barolo och Barbaresco i Langhe, finns vinerna där namnet Langhe skrivs ut på etiketten som eget ursprung. Området breder ut sig med böljande kullar av vinodlingar, norr och söder om tryffelstaden Alba.

Som eget geografiskt ursprung, inom den italienska vinlagen, har Langhe funnits sedan 1994.

Hör görs mest rött, men också vitt och rosé, av inhemska och franska druvsorter. Ursprunget Langhe används också av producenter i Barolo och Barbaresco för enklare kvaliteter av nebbiolo. Vinerna är ofta mer tillgängliga som unga och lättare i stilen, något som många efterfrågar i dag.

Annons
Annons

Som eget geografiskt ursprung, inom den italienska vinlagen, har Langhe funnits sedan 1994. Detta ger en större frihet till innovativa producenter i ett kommersiellt viktigt prissegment. De viner vi hittar på den svenska marknaden ligger i prisklassen 100–200 kronor och lockar en stor köpkrets.

Langhe är ursprunget, där inte druvsort eller teknik för framställning behöver vara den i området gängse. Langhe är alltså ofta en blandning av olika druvsorter men görs även med en druvsort specificerad – som Langhe Nebbiolo, Langhe Dolcetto eller Langhe Chardonnay.

Vita italienska viner har inte alltid stått högt i kurs hos vinintresserade utan ofta avfärdats som neutrala. Med för höga skördeuttag och ålderdomliga metoder har fördomarna i många fall bekräftats, med blaskiga viner som resultat.

Langhe är ett av de områden där nytänkande och öppenhet visar ny väg för vita, italienska viner med både karaktär och kvalitet. Med på tåget följer också rosévinerna. I området görs även mousserande vin under namnet Alta Langa, med samma teknik och druvor som för champagne. Dessa viner är i Sverige ganska okända, och ännu finns inga träffar på Systembolagets webb.

Från Langhe är det framför allt de röda vinerna som väckt uppmärksamhet och står ut kvalitetsmässigt.

Viner från Roero, nordväst om Alba, är ett annat ursprung som börjat dyka upp från Piemonte. Området skiljer Langhe, såväl administrativt som geografiskt, genom floden Tanaro. Här odlas framför allt nebbiolo, ofta i en något lättare stil, men även barbera och den gröna druvan arneis.

Från Langhe är det framför allt de röda vinerna som väckt uppmärksamhet och står ut kvalitetsmässigt. Om man drar sig för att köpa vin från de mer kända ursprungen på grund av höga priser är vinerna från Langhe ofta prisvärda alternativ i en liknande stil.

Kanske har den italienska mat- och vinkulturen hjälpt till att avmystifiera vinet i vårt land, då vi tar ett glas till maten och sedan låter flaskan stå i kylen ett par dagar.

Annons
Annons