Budgetbråk hotar spräcka Norges regering

I ett Europa där många ledare sitter löst har Norges blå-blåa regering varit ett stabilt element. Men nu ökar risken för regeringen för varje dag som går. En hel månads förhandlingar om statsbudgeten har inte lett till något avtal mellan de fyra borgerliga partierna.

Björn Lindahl
Publicerad
Annons

OSLO På måndag den 5 december är det den absolut sista fristen. Då ska ramarna för nästa års statsbudget beslutas i Stortinget. Det handlar inte om brist på pengar utan om Norge ska ta sina första steg mot en grönare skattepolitik. Det vägrar Fremskrittspartiet bli med på. Allt som gör det dyrare att vara bilist går emot själva kärnan i partiet.

Statsminister Erna Solberg har nu i drygt tre år lett en regering bestående av hennes eget parti, Høyre och Fremskrittspartiet, vars ledare Siv Jensen är finansminister. De två partierna är också beroende av att minst ett av de två borgerliga mittenpartierna, Venstre och Kristelig Folkeparti röstar för regeringens förslag. Bland mittenparterna har uppfattningen länge varit att belöningen för att vara stödpartier åt den blå-blå regeringen varit mager.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons