”Mycket på spel i striden vid Uppsala universitetet”
Ett kuppförsök – så beskriver professor Li Bennich-Björkman försöket att modellera Uppsala universitet efter mallar från näringslivet. På onsdag tar konsistoriet på universitetet beslut om det hett debatterade förslaget.
När Uppsala universitets konsistorieordförande i september i år presenterar ett förslag om hur valet av rektor fortsättningsvis ska gå till vid universitetet blir det uppenbart. Ordföranden, Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, tänker försöka använda det förtroende hon fått att leda universitetets styrelse för att genomdriva en ordning där universitetet ska modelleras efter hur det ser ut i näringslivet. Rektor ska utses ungefär som en vd, den sittande styrelsen ska ha makten över processen, assisterad av en rekryteringsfirma. Lärarna och studenterna ska ha mycket begränsat inflytande. Deras makt var vingklippt redan vid det förra rektorsvalet, men det här är något helt annat.
För att förstå djupet i den utmaning som detta förslag ställer universitetet inför, är det väsentligt att betrakta akademin, precis som näringslivet, politiken, militären, konsten, och kyrkan, som så mycket mer än enbart sitt yttre skal. Det unika i akademin handlar inte bara om den kollegiala styrelseformen, som föreskriver att beslut som har med vetenskapliga bedömningar att göra ska fattas av valda representanter för lärarna. Inte heller enbart om den akademiska frihet som ska skydda forskning och lärande från att underkastas ekonomiska, politiska eller religiösa hänsyn.