Medeltida skeppsvrak hittat på Bohuskusten

Marinarkeologen och projektledare Staffan von Arbin studerar några upptagna träprover från vraket, träprover som nu har daterats till mellan år 1233 och 1240. Mosstätningen, som är så typisk för medeltida koggar, syns tydligt mellan bordplankorna.
Marinarkeologen och projektledare Staffan von Arbin studerar några upptagna träprover från vraket, träprover som nu har daterats till mellan år 1233 och 1240. Mosstätningen, som är så typisk för medeltida koggar, syns tydligt mellan bordplankorna. Foto: Anders Säldemark/TT

Ett tidigare okänt vrak från medeltiden har hittats vid Dyngö utanför Fjällbacka. Analyser av träprover visar att det är det äldsta förlista skepp som påträffats i Bohuslän.

Jonas Dagson/TT
Publicerad
Annons

– Virket kommer från ekar som fällts mellan år 1233 och 1240, det vill säga för nästan 800 år sedan, säger Staffan von Arbin, marinarkeolog vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Under hösten har Göteborgs universitet genomfört marinarkeologiska dykningar längs Bohuskusten. Det var under det arbetet som de stötte på vraket utanför Fjällbacka.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons