Erica Treijs:Indiens agerande bjöd på en solkig paradox

Erica Treijs
Yasmine Fouad, Egyptens miljöminister, talar vid avslutningen av COP26. Nästa gång är det Egypten som står som värd för klimatmötet.
Yasmine Fouad, Egyptens miljöminister, talar vid avslutningen av COP26. Nästa gång är det Egypten som står som värd för klimatmötet. Foto: Alberto Pezzali / TT

Äntligen! Sällan har väl det ordet varit så passande. Klimatförhandlingarna i Glasgow gick till slut i mål. På övertid och efter en spektakulär process där bland annat Indien satte sig på tvären in i det sista.

Och hela förhandlingen har skett inför öppen ridå.

Publicerad
Annons

Att det lilla ordet ”fossil” finns kvar i slutdokumentet som nu undertecknats av 197 länder är ett stort framsteg. Vad det kommer att betyda framöver är för tidigt att säga, men att det nu finns en överenskommelse där världens länder är eniga om att det är dags att minska fossila subventioner, är en seger för planeten.

Indien lyckades dock i sista kurvan vattna ur skrivelsen om kolanvändning, med argumentet att de ville ha sin "rättvisa andel av koldioxidbudgeten" och fortsätta sin "ansvarsfulla användning" av fossila bränslen. Att detta skedde samtidigt som de indiska myndigheterna uppmanade medborgarna i Delhi att stanna inomhus då himlen färgats grå av luftföroreningar, är en paradox och en mycket solkig sådan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons