ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Vad händer i USA när aborträtten försvinner?

PODD | 50 år av aborträtt i USA är över. Och Högsta domstolens historiska beslut har redan fått stora konsekvenser. Vad händer i ett redan splittrat USA när landets kanske mest kontroversiella fråga åter är högst upp på agendan?

SvD
Publicerad
Annons

Abortdebatten i 60-talets USA var hätsk. På den tiden var fri abort något som bara erbjöds i ett fåtal delstater. Men 1973 kom avgörandet i Högsta Domstolen som förändrade allt – Roe v Wade – ett av de mest kontroversiella domsluten i amerikansk rättshistoria.

Domen är ett prejudikat som ifrågasatts sen beslutet kom för 50 år sen. Och försöken att få den upphävd har varit många. Den 24 juni blir det också verklighet. Högsta domstolen, som efter Trumps presidentskap består av fler konservativa domare, river upp domen. Aborträtten är inte längre federalt skyddad utan nu är det upp till delstaterna att själva bestämma.

På en kvart får du veta vad det här kommer betyda för landet som redan är djupt splittrat – och på vilket sätt det kan påverka amerikansk partipolitik. Med Malin Ekman, SvD:s korrespondent i USA.

Efter reklamen visas:
Vad händer med USA när aborträtten försvinner?

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons