”Den fria världen måste våga sätta hårt mot hårt”

Det enda som biter på en aggressiv diktator är åtgärder som i kraft och effekt kan matcha hans egen aggression, skriver Per Bauhn.
Det enda som biter på en aggressiv diktator är åtgärder som i kraft och effekt kan matcha hans egen aggression, skriver Per Bauhn. Foto: Russian Presidential Press Service/AP

Om vi behandlar skurkstater som förtjänta av samma respekt som fredliga demokratier, så kommer vi att medverka till att stärka skurkstaterna och försvaga demokratierna. Det skriver Per Bauhn, professor i praktisk filosofi.

Publicerad
Annons

Rysslands invasion i Ukraina ställer på sin spets demokratiers möjligheter att stå emot aggressiva antidemokratiska regimer. Det ligger i demokratiers natur att i det längsta vänta med att sätta hårt mot hårt. Man tror och hoppas på dialog, diplomati och förhandlingar – den typ av processer man har för vana att använda sig av på hemmaplan. Men diktaturer, auktoritära stater och totalitära regimer fungerar efter en annan politisk logik, enligt vilken den starke tar vad han kan och den svage får leva på de villkor som den starke medger. Förhandlingsvilja hos en motpart tolkas av aggressiva diktatorer som svaghet och inbjuder till utpressning och ultimativa krav. Demokratiernas ovilja att använda våld mot diktaturer ger diktatorerna en frist att ytterligare stärka sin position och höja priset för varje senare insats mot dem. Dilemmat som demokratier lätt hamnar i är alltså att man avstår från maktspråk medan sådant ännu är möjligt, vilket leder till att man är oförmögen till maktspråk när det sedan blir nödvändigt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons