Annons

Sälja företaget? Låt drömmen bli sann

Drömmer du om långa resor – eller något helt annat?
Drömmer du om långa resor – eller något helt annat? Foto: Shutterstock

Kanske drömmer du om en riktigt lång resa med dina närmaste, ett gemytligt boende i Spanien eller varför inte lära sig rida och skaffa en egen häst? Eller vill du bara trappa ner? Oavsett drömmen så är att sälja företaget den kanske viktigaste affären många gör.

När man ska sälja sitt företag blir det föga förvånande många tankar att hålla i huvudet samtidigt. För de flesta är det köpeskilling och trygg affär som är det absolut viktigaste när man väl bestämt sig. Men det har visat sig att det är långt mycket mer som man bör tänka på.

P-O Lindgren, vd på Beachhouse One, har sedan 1980-talet arbetat med att hitta rätt köpare för företag i 50 till 400 miljoners-klassen. Han menar att en bra dialog mellan köpare och säljare är A och O för att genomföra en affär som känns som win win för alla parter.

P-O Lindgren.

– Många av de entreprenörer jag arrangerat försäljning åt ser sitt företag som mer än bara en penningmaskin. Företaget är deras livsverk och de känslomässiga banden är ungefär som till ett eget barn. Det är inte bara sista raden som räknas när man överlåter sitt magnum opus till ny ägare. Ofta handlar det om att förena säljarens ambition med fortsatt trygghet för personal och kunder med en mer krasst ekonomiskt driven köpare, säger P-O.

Vad drömmer folk som står i begrepp att sälja sitt företag om?

– Det finns lika många drömmar som det finns människor som vill sälja sitt företag. De jag stött på har, bland mycket annat, drömt om resor, bilar, ett eget stall, ekonomisk hjälp åt sina barn, långa ledigheter, att allmänt höja livskvaliteten eller att bli investerare i start ups, säger P-O och tillägger:

– Och glädjande nog har många faktiskt förverkligat sin dröm efter de sålt sitt företag genom oss.