Efter reklamen visas:
Pontus.mp4

Idolen anklagas för att ha lurat barn på pengar

Han har hundratusentals följare på Youtube och Tiktok, men beskylls för att lura sina unga fans på pengar – och för att blanda barninnehåll med referenser till sex. SvD granskar influencern Pontus Rasmusson i det nya avsnittet av podden Blenda. Lyssna direkt här.

Alice Aveshagen, Henning Eklund
Publicerad

24-åringen från Ingelstad i Småland har byggt upp en stor publik genom sketcher och så kallade ”challenges” där han spexar och utmanar sin mamma och pappa i olika tävlingar. I dag är han en av Sveriges största influencers, femte störst på svenska Youtube enligt Medieakademins maktbarometer.

Men Pontus Rasmusson är kontroversiell. Flera av hans youtuberkollegor har gjort videor där de granskat och ifrågasatt honom. Kritiken handlar bland annat om att han ofta refererar till sex – och talar om våldtäkt och incest – trots att hans publik till stor del består av barn.

Pontus Rasmusson anklagas också för att på olika sätt lura sina fans på pengar. Vid ett tillfälle uppmanade han dem att ringa till ett telefonnummer för att få prata med honom. Varje samtal kostade 10 kronor, även om man inte kom fram. En förälder som intervjuas i podden fick en räkning på över 10 000 kronor.

– Han har insett att barn går med på vad som helst. Säger han att de ska köpa hans tröja kommer de göra det. Säger han att de ska ringa honom kommer de ringa honom. Man fattar att det blir någon sorts maskineri: ”Hur ska vi göra för att tjäna så mycket pengar som möjligt på barn?”, säger Pontus ”Anjo” Björlund, en av de youtubers som granskat Rasmusson.

Och när SvD:s reportrar Alice Aveshagen och Henning Eklund själva registrerar sig på en av barnidolens tjänster får inte heller de vad de betalar för.

Granskningen av Pontus Rasmusson hör du i SvD:s dokumentärpodd Blenda, där tidningens reportrar berättar historier ur verkligheten. Avsnittet heter ”Barnidolen och skandalerna”.

Lyssna på podd-dokumentären här

Efter reklamen visas:
Barnidolen och skandalerna

Du kan även höra podden i poddappar som Podme, Spotify och Apple Podcaster.