Filippa, 12: ”Ta bort appen Tellonym!”

Oschysta kommentarer och mobbning är vanligt på appen Tellonym. Filippa tog hjälp av vuxna för att få stopp på skitsnacket.

Åsa Kahn
Publicerad
Prata med en vuxen och sluta använda appen. Det är några av Filippas råd till den som får taskiga kommentarer på appen Tellonym. Foto: Emma-Sofia Olsson

Tellonym är en populär app, där man kan skicka anonyma meddelanden till varandra. Nu berättar många att Tellonym används för att skriva taskiga saker och mobbas.

SvD Junior har träffat Filippa som berättar om sina erfaren­heter.

– Jag hade sett att andra ­använde Tellonym och tyckte det såg kul ut. Så jag gjorde ett ­konto och bad folk ställa frågor. Först var det frågor som ”Vilken är din ­favoritmat?”, men sedan fick jag taskiga kommentarer. Till en ­början var det inte så farligt, men sedan fick jag mer och mer och då blev jag ledsen. De taskiga kommentarerna sätter sig djupare än de snälla, säger hon.

Filippa berättade för sin mamma och en lärare om vad som hände på Tellonym. Sedan togs frågan upp i skolan.

– Det var jätteskönt när jag pratade med mamma. Hon tog det på fullaste allvar. Det var skönt att höra att det här inte är okej, säger Filippa som tycker att man ska prata med en vuxen man litar på när något sådant här händer.

I appen Tellonym går det att skicka anonyma meddelanden till varandra. Foto: Emma-Sofia Olsson

Det kan till exempel vara en ­förälder, en lärare, en kompis ­förälder eller skolkuratorn. Man kan också ringa till Bris (116 111), eller ­prata med en kompis och be hen ta upp det med en vuxen.

Filippa tror tyvärr att många inte berättar. Hon tror att vissa tänker att internetkommentarer inte skulle vara lika allvarliga som kommentarer i verkliga livet, ­vilket Filippa tycker att de är.

– Det kan till och med vara grövre på internet, eftersom det är anonymt. Det är precis som mobbning, fast via nätet. Om du får en taskig kommentar, våga ta upp det. Det är många fler som kommer ta det på allvar än vad du tror.

I dag använder Filippa inte Tellonym längre, och hon råder alla som får taskiga frågor och kommentarer att sluta. Hon tycker inte heller att man ska dela vidare de taskiga kommentarerna på Snapchat som många gör.

– Om du får en taskig kommen­tar, lägg inte upp den. Om de som skriver inte får uppmärk­samhet tycker de inte att det är kul, och då slutar de.

– Det är jättehemskt att det finns en sådan app för barn, det är vi som använder den. Jag ser ingen anledning till att den ska finnas.

Erbjudande – Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons