Hon har en minigris som husdjur

Flera personer som går förbi fotar Ella och hennes husdjur. Hon börjar bli van vid det här laget: ”Många tycker det är roligt.”
Flera personer som går förbi fotar Ella och hennes husdjur. Hon börjar bli van vid det här laget: ”Många tycker det är roligt.” Foto: Adam Ihse

När Ella fyllde 13 år fick hon en ovanligt bökig present. Nu har hon lärt Noffi hoppa över hinder.

Filippa Rosenberg
Publicerad

En svart liten krabat i koppel kommer gående på trottoaren. Den grymtar högt. En hund undersöker nyfiket vad det är för något och några människor vill också hälsa. Det är en minigris som har kommit till stan – en ganska ovanlig syn på Göteborgs gator. Hennes matte heter Ella och hon fick minigrisen Noffi i födelsedagspresent.

– Jag har velat ha en minigris sedan jag var liten. Min mormor var lite rolig och köpte den till mig, men den bor hemma hos henne, berättar Ella.

Grisen Noffi är sex månader gammal. Hon bor inomhus tillsammans med två hundar och sover i soffan. Det bästa hon vet är att mysa framför brasan tillsammans med sina hundkompisar. När Noffi flyttade in hos Ellas mormor tog hunden Otto rollen som Noffis storebror.

Minigrisar kan väga upp till 80 kilo, men många väger mellan 20 och 40 kilo. Foto: Adam Ihse

Kommer det fram en främmande hund kollar han först läget med främlingen innan han låter Noffi hälsa. Men även om Noffi är lillasystern i gänget är det hon som bestämmer. Hundarna har accepterat att hon inte ger sig förrän hon får ligga i mitten framför brasan.

– Jag hälsar på Noffi några gånger i veckan. Då hänger vi i soffan, går på promenader eller är i stallet där hon får böka runt, säger Ella.

Vissa kanske tänker att grisar är för grisiga för att bo inomhus. Men Noffi lärde sig snabbt att gå till stallet för att göra sina behov och gör det nu självmant varje morgon. Enda gången hon är riktigt jobbig är under brunsten, alltså tiden hon vill para sig. Precis som andra djur kan hon
bli rastlös då.

Visste du att minigris är ett samlingsnamn på små arter av vanligt tamsvin? Det finns flera raser – de vuxna djuren måste väga under 80 kilo för att räknas som minigrisar. Foto: Adam Ihse

Nyligen kom Ella på att Noffi nog skulle tycka det var roligt att ha en aktivitet. Hon tog med sig sitt nya husdjur till ett ridhus. Där provade hon att låta Noffi hoppa över hinder.

– Tidigare har jag bara hoppat med hästar, men jag tog fram några låga hinder och lät henne testa. Hon följer efter mig och hoppar bara jag har en banan i handen! Noffis favoritmat är nämligen banan och pannkakor, berättar Ella.

Ella visar hur mycket Noffi älskar banan. Hon ställer upp några hinder och lockar med en bananbit. Noffi skuttar lydigt över hindren och får smaka lite som belöning. Hon smaskar ljudligt med det blanka trynet i vädret.

Noffi är jätteduktig på att hoppa över hinder - så länge hon blir lockad med en banan. Foto: Adam Ihse

Vad är nästa steg i grishoppningen?

– Jag vill lära henne att hoppa högre och gå igenom tunnlar. Men vi gör det mest för att det är kul. Jag har faktiskt inte hört talas om så många som håller på med det här.

Nu är det dags för fotografering. Ellas mormor, som har haft många djur, brukar säga att gris är det mest envisa djuret hon har haft. När Noffi inte får som hon vill brukar hon gallskrika. Men nu sitter hon lydigt bredvid sin matte på en bänk. Kanske beror det på att Ella kliar Noffi på ryggen – eller att det finns en matlåda med pannkakor bredvid som Noffi hoppas på att få mumsa i sig.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se