EU-jurist: Katalansk ledare kan ha immunitet

Kataloniens förre vicepresident Oriol Junqueras gjorde en intervju på länk från häktet i Madrid under kampanjen inför EU-valet i våras. Arkivfoto.
Kataloniens förre vicepresident Oriol Junqueras gjorde en intervju på länk från häktet i Madrid under kampanjen inför EU-valet i våras. Arkivfoto. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

EU-parlamentet borde ha fått avgöra om det var rätt att åtala Kataloniens förre regionale vicepresident Oriol Junqueras som i oktober dömdes till 13 års fängelse.

Det anser åtminstone en av EU-domstolens generaladvokater.

Wiktor Nummelin/TT
Publicerad
Annons

Den fängelsedömde Junqueras måste kunna ses som invald i EU-parlamentet, anser generaladvokaten Maciej Szpunar, i sitt förslag till utslag i ett pågående fall.

Junqueras har suttit gripen sedan hösten 2017, anklagad för uppror och uppvigling, men kunde ändå kandidera i EU-valet i våras och väljas in för separatistpartiet ERC. Efteråt tilläts han dock inte lämna häktet för att svära den ed till den spanska konstitutionen som spanska EU-parlamentsledamöter måste göra. Det fick i sin tur Spaniens valkommission att räkna hans parlamentsplats som vakant.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons