FattigsafariHan uppmanar fattiga att ta sig i kragen

Barn i Glasgows miljonprogramsområde Easterhouse Estate. Bilden är hämtad ur tv-programmet ”Viewpoint (Living on the edge)”.
Barn i Glasgows miljonprogramsområde Easterhouse Estate. Bilden är hämtad ur tv-programmet ”Viewpoint (Living on the edge)”. Foto: ITV/TT

Fattiga måste ta sig i kragen! Darren McGarvey pekar på brister i det kapitalistiska systemet, men också på arbetarklassens offermentalitet. Hans bok ”Fattigsafari” lär reta upp en och annan, skriver Marit Furn.

Marit Furn
Publicerad
Annons

Rapparen och debattören Darren ”Loki” McGarvey lyckades i skolåldern aldrig ta sig igenom en hel bok. Trots att han älskade ord framstod de hundratals sidorna med bokstäver som ett skräckinjagande och ogenomträngligt kaos. Inom sig har han fortfarande en röst som säger att sådana som han inte kan bli författare. Ändå har han nu skrivit en bok om fattigdom som både vunnit Orwell-priset och legat på Sunday Times bästsäljarlista.

Boken ”Fattigsafari” är en bångstyrig hybrid mellan socialt reportage, bitsk debattbok och gripande uppväxtskildring, allt sammanhållet av författarens kännbara indignation över sakernas tillstånd, lite som en möbel med bågnande lådor, hophållen av en spännrem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons