Texten kan styrka dansk plundring på Gotland

Målning av Valdemar Atterdag under Visby brandskattning.
Målning av Valdemar Atterdag under Visby brandskattning. Foto: Fine Art Images/TT

Plundrade danskarna Gotland? En försvunnen text i Fide kyrka är enda belägget för att Valdemar Atterdags invasion av ön följdes av härjningar på landsbygden. I övrigt har vi endast sägner att luta oss mot.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Fråga: Idag släpper jag igenom en följdfråga till bloggen om slaget utanför Visby ringmur 1361, som jag bloggade om för några dagar sedan. ”Jag har lärt mig att Visby brandskattning – när Valdemar Atterdag och danskarna lär ha tvingat Visbys borgare att fylla tre tunnor med silver och guld för att man inte skulle bränna ned staden – är en skröna, att den aldrig ägt rum. Men nog måste väl danskarna ha passat på att plundra åtminstone den gotländska landsbygden rejält, när de väl hade chansen?”

Dick Harrison: Vidden av den plundringen är okänd. Den nämns flyktigt, utan detaljer, i en själländsk krönika och en svensk årbok (annal), som troligen är beroende av krönikan, vilket reducerar källvärdet. Om vi skall sätta tilltro till krönikeuppgifterna skall folket i Visby ha skänkt Valdemar guld, silver och pälsverk och andra dyrbarheter, något som är helt logiskt med tanke på att kungen – sett ur borgarnas perspektiv – var en vänligt stämd segrare på besök. Den stora frågan är hur mycket danskarna och tyskarna plundrade på landsbygden. Tack vare skattfynd vet vi att det fanns gott om silver och andra dyrbarheter i böndernas gårdar, något som inte torde ha varit okänt för Valdemar Atterdag och hans folk.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons