Där solen aldrig går nedSvart resa genom Portugals koloniala förflutna

Henrik Brandão Jönsson (född 1969) är författare och Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, bosatt i Rio de Janeiro.
Henrik Brandão Jönsson (född 1969) är författare och Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, bosatt i Rio de Janeiro. Foto: Dado Galdieri

Slavhandel och gränslös girighet. Fredrik Sjöberg läser sju mörka berättelser som skildrar de blodiga spillrorna av Portugals forna kolonier – men där författaren ändå lyckas släppa in en strimma ljus.

Fredrik Sjöberg
Publicerad
Annons

Förnamn är svårt. Alla föräldrar gör väl så gott de kan, för något ska ju barnen heta. Lika fullt brukar de framföra klagomål, vilka hädanefter enkelt kan bemötas med hänvisning till en man i Angola, en vän av polemik, som gav sin son förnamnet Hitler. Inte bra. 

När Henrik Brandão Jönsson är i huvudstaden Luanda för att skriva om regimens korruption och brutala förtryck, faller det sig naturligt att han söker upp de få dissidenter som finns, däribland Hitler Samussuku. De vittnesmål han får höra är fasansfulla, men till sist kan han ändå inte låta bli att fråga om namnet. Har det möjligen medfört obehag?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons