I medieflödet: Lööf, Kokk och Liik

Vad gjorde Annie Lööf hos Bilderberg-gruppen? Och vad nytt kan finnas i arkiven om Raoul Wallenbergs öde? Det är två av veckans obesvarade frågor i medieflödet. Så noterar Pew att Natostödet ökar, även i Sverige.

Publicerad
Raoul Wallenberg hedrad med frimärke - i Australien.

Raoul Wallenberg hedrad med frimärke - i Australien.

Foto: Australian Post
Annons
Raoul Wallenberg hedrad med frimärke - i Australien.

Raoul Wallenberg hedrad med frimärke - i Australien.

Foto: Australian Post
Raoul Wallenberg hedrad med frimärke - i Australien. Foto: Australian Post

BILDERBERG. Centerns partiledare Annie Lööf deltog förra helgen i den sekreta Bilderberg-gruppens överläggningar. Värnamo Nyheter rapporterar.

RAOUL W. Två amerikanska kongresspolitiker tar upp fallet Raoul Wallenberg för att driva fram mer information om hans död hos sovjetiska KGB 1947.

EU-FÖRSVAR. Unionen går vidare med planerna på ett stärkt försvarssamarbete. I onsdags annonserade kommissionen att pengar för första gången ska anslås i kommande EU-budget.

PUTIN. Det är USA:s spionorgan som ligger bakom kampanjen om rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen, enligt en NBC-intervju med den ryske härskaren, som dessutom hävdar att dessa organ låg bakom mordet på JFK.

BALKAN. Efter misslyckandet med att förhindra de baltiska staternas medlemskap i Nato fokuserar Kreml nu på Balkan – och har gjort länge i Makedonien, enligt The Guardian.

Annons
Annons

KORRUPTION. Sergej Karaganov, chef för Rysslands utrikespolitiska institut, erkänner verkligheten, att korruptionen förblir ett stort problem (WP 2/6): ”Jag håller med om att institutionerna är svaga… /kontrakten går till/ dem som spelar med i spelet.” Det beror på att ”vi införde kapitalism utan lagstyre.”

Det ger Putin-administrationen en fördel: ”Korruptionen ger möjlighet att styra utan brutal maktutövning. Om man vet att många på lokal nivå är korrupta kan man göra dem lydiga. Men det leder inte till utveckling.”

DESINFORMATSIA. Att blunda för den ryska desinformationen hjälper inte, säger Sofi Oksanen, numera världsberömd författare från Estland-Finland, i EU-organet Disinformation Review,

ESTLAND. En rysk minister i den estniska regeringen har tvingats avgå på grund av sitt Natomotstånd, noterar den socialdemokratiske partiveteranen Enn Kokk på sin blogg.

TURKIET. Det är Europas underrättelsetjänster som vänder de turkiska journalisterna mot Erdogan och gör dem till spioner, säger hans utrikesminister. Nyss var det Gülen-rörelsen som gjorde att Turkiet måste bli största journalistfängelse i Europa.

HULTQVIST. Försvarsministern får beröm av överste Bo Pellnäs i en kolumn i Upsala Nya Tidning för sin Finlandsdoktrin som alternativ till Nato.

Lyssna inte på Sven Hirdman, menar författaren Lars Wilderäng på sin blogg Cornucopia.

GERASIMOV. Bloggaren Jägarchefen analyserar den ryske generalstabschefens begrepp ”strategisk triangel” (Arktis-Kaliningrad-Krim) och vad de nya armékårerna där innebär.

LÅNGLÄSNING. Kadri Liik, Londonbaserad estländsk säkerhetsexpert, om vad Ryssland egentligen vill, bortom retoriken, i en analys för European Council of Foreign Relations.

Mediekrönikör: Mats Johansson

PS. Missa inte Max Eskilsson på Natobloggen som kommenterar ökat stöd för Nato enligt Pew Centers årliga mätning – också i Sverige. I Svensk Tidskrift varnar chefredaktören Amanda Wollstad för Boris Johnson som efterträdare till Theresa May.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons