ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

I själva verket: Vad är kändisarnas konst värd?

Artisten Nick Cave och skådespelaren Brad Pitt på konstutställning i finska Tammerfors.
Artisten Nick Cave och skådespelaren Brad Pitt på konstutställning i finska Tammerfors. Foto: Jussi Koivunen/AP

PODD | Varför blir amerikanska stjärnor skulptörer i Finland? förenklar Mårten Arndtzén Vilks verk? Allt det här och mycket mer i SvD:s konstpodcast ”I själva verket”.

SvD
Publicerad
Annons

Veckans mest oväntade konstnyhet var ändå att Brad Pitt och Nick Cave debuterade som skulptörer i Finland. Kändisar som gör bildkonst är inget nytt fenomen, Ulf Lundell och George W Bush är bara två exempel, men vad är deras konst egentligen värd?

Mest pratar vi dock om konstkritikern Mårten Arndtzéns debattbok om Lars Vilks. En bok som vill kritisera den ”politiska korrektheten” i konstvärlden. Den är intressant som konsthistoria men frågorna den väcker är minst lika många. Förenklar han Vilks verk? Och vågar Arndtzén tackla frågan om verket är antimuslimskt?

Efter reklamen visas:
Vägra bli gisslan i Lars Vilks konst

”I själva verket” är i grunden fega och pragmatiska men Ulrika droppar en överraskande ståndpunkt i frågan om rondellhundens framtid. Dessutom konstaterar vi att Hilma af Klint faktiskt var ett barn av sin tid, trots att hon utmålats som konsthistoriens stora outsider. Och Ulrika har varit på en utställning om bilar – Burnout på Göteborgs konsthall.

Med Ulrika Stahre, konstredaktör på Aftonbladet och Clemens Poellinger, konstredaktör på Svenska Dagbladet. Producent: Martin Aagård

Clemens Poellinger och Ulrika Stahre leder konstpodden ”I själva verket”. Foto: Axel Hilleskog
Annons
Annons