Padeldöden: Kändisbolag tvingas slå igen

Måns Zelmerlöw är en av grundarna på PDL Group, som stängt ned 15 hallar runtom i Sverige.
Måns Zelmerlöw är en av grundarna på PDL Group, som stängt ned 15 hallar runtom i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT, Marcus Ericsson/TT

Padel har haft en närmast explosionsartad utveckling sedan sporten lanserades i Sverige. Överallt har nya hallar poppat upp för att möta efterfrågan de senaste åren. Men nu ser trenden ut att vända.

Elin Svanberg
Publicerad
Annons

Nyligen kom information om att padelföretaget Wap, We are padel, ansökt om en företagsrekonstruktion. Företaget är en stor aktör på den svenska marknaden. Men det är inte bara Wap som krisar. Sedan sommaren har flera företag gått i konkurs, hallar har stängts ned och padelutrustning dyker upp på säljsajter.

9 bolag i konkurs

Foto: Anders Wiklund/TT

I slutet av september gick padelbolaget Padel Only Lajm i konkurs. Företaget drev Örebros största hall med 15 banor.

Men före det har flera andra lokala företag börjat avveckla sin verksamhet. Enligt Breakit har 9 bolag som drivit padelhallar runt om i Sverige gått i konkurs sedan i somras.

I juni gick det Morabaserade företaget Orsa Padel i konkurs. I Skärhamn startade de sammankopplade företagen Jonsered Padel Club och Elementvägen Padel processen mot konkurs under samma månad.

Annons
Annons

Under juli stängde DRJ Invest i Norrköping och Mölnlyckebaserade APC Club ned sin verksamheter.

I Skärhamn blev det ytterligare en konkurs när Padel Club Group MH – som har koppling till de två andra konkursade företagen i Skärhamn – avslutade sin verksamhet. Även i Landskrona startas en konkursprocess när Padel by-R lade racketen på hyllan.

Padelbutiker stänger igen

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I samband med att sporten blev allt mer populär i Sverige dök även specifika padelbutiker upp. Sedan i maj har tre sådan butiker stängt ned sin verksamhet.

Under maj gick e-handlaren Padel Gotland i konkurs och i slutet av september föll även butikerna Padel Ess samt Gp Padel. Alla tre bolagen startades 2020 när efterfrågan och kundunderlaget var starkt.

Padelbanor säljs på Blocket

Blocketannons på nedmonterad padelbana.

Den nedåtgående trenden märks inte bara genom tomma hallar och krisande företag. Även överflödig utrustning dyker upp på sälj- och auktionssajter. Och det är inte bara padelracketar, bollar och skor som läggs upp till försäljning. På Blocket har flertalet annonser med hela padelbanor dykt upp, både nya banor som ännu inte monterats men även begagnade banor.

Annons
Annons

Sparpaket och avhoppade affärer

Foto: Anders Wiklund/TT

I juni 2021 köpte Every Padel en jätteanläggning utanför Jönköping av Padel Panorama. Knappt ett år senare lade företaget ned hallen med motiveringen att ”många aktörer har valt att etablera sig i Jönköping och vår beläggning har gått ner”.

Moderbolaget Everysport media group införde i juli i år ett sparpaket för att bryta den nedåtgående trenden och stärka företagets kassa med 15 miljoner konor per år. Och så sent som i början av oktober meddelade Every Padel att de drar sig ur fjolårets köp eftersom det framkommit att ett skadeståndskrav på 1,3 miljoner riktats mot Padel Panorama.

Kändisbolaget köptes upp

Måns Zelmerlöw är en av grundarna till PDL Group. Foto: Henrik Montgomery/TT

I april 2022 bekräftades att PDL Group köpts upp av Padel United.

PDL grundades av bland annat sångaren Måns Zelmerlöw och före detta tennisproffset Jonas Björkman 2015.

I och med uppköpet fick den nya koncernen – PDL Padel United – 118 anläggningar i Sverige, men med planer på att öppna ytterligare 30 stycken hallar.

Men i juni, efter rapporter om överetablering av anläggningar inom padelsporten, stängde koncernen i stället ned 15 hallar runtom i Sverige.

Annons
Annons

”Vi gör de här åtgärderna för att stärka oss framåt. Det är hallar som inte har haft den beläggningen som önskat, där antalet banor är för många”, uppgav Rikard Hellqvist på PDL Padel United till GP.

Jätte i rekonstruktion

Foto: Anders Wiklund/TT

En annan av de stora aktörerna inom padelbranschen som också har problem med lönsamheten är We are padel – Wap – som nyligen ansökte om rekonstruktion av företaget.

Padelkoncernen har expanderat kraftigt de senaste åren och har 70 hallar och 300 anställda över hela Sverige. I slutet av oktober 2021 gick riskkapitalbolaget Triton in som ägare via deras nystartade padelkoncern Ledap.

I ansökan gällande rekonstruktion uppger företaget att tillgängliga banor dubblerats på ett år, något som resulterat i antalet spelade timmar per bana fallit med över 50 procent på regional nivå, rapporterar Breakit. Enligt We are padel ska förlusten för företaget uppgå till cirka 15 miljoner kronor per månad.

We are padels grundare Pontus Gustafsson säger att det finns inga planer på att ändra prissättningen.

”Vi behöver prisbilden och vi vill inte sänka priset. Det är för många banor som är problemet”, uppger han till MVT.

Men i mitten av oktober kom besked om att elva bolag, inom koncernen, med totalt 16 anläggningar begärts i konkurs.

Men de finns de som satsar

Tony Richardsson satsar på padel i Avesta.

Den förre speedway-stjärnan Tony Richardsson går mot strömmen och satsar på padel i Avesta. Bygget av hallen – som blir en multihall – har pågått sedan januari 2021. Men ännu finns inget datum för när Onyx padel kommer att öppnas, enligt Richardsson.

Det är inte bara i Avesta det rör på sig. Kisa får i höst sin första hall. Investeraren Niklas Nilsson är inte allt för påverkad av att padelboomen ser ut att vara över.

”Det verkar visserligen som att man har överetablerat padelbanor, men jag tror ändå på att öppna en här”, säger han till Corren.

I Stora Viken, Ale kommun, invigde företaget Dream Padel sin första hall i slutet av augusti.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons