Kåppi pejst. Hur vi härmar USA mer än everSvenskars besatthet av USA djupt komplexfylld

Mats-Eric Nilsson är författare och tidigare nyhetsjournalist. ”Château vadå. Det okända fusket med ditt vin” vann Guldspaden 2019.
Mats-Eric Nilsson är författare och tidigare nyhetsjournalist. ”Château vadå. Det okända fusket med ditt vin” vann Guldspaden 2019. Foto: Anna Drvnik

”Kåppi pejst” är en lång uppräkning av välkända samtidsfenomen utan någon analys, och därför kommer läsarna inte att upptäcka något de inte redan vet. Men det finns mycket att säga om USA, konstaterar Håkan Lindgren.

Håkan Lindgren
Publicerad
Annons

Kulturell appropriering är alltid okej – så länge vi approprierar de rätta grejerna från USA. I sina tidigare böcker har Mats-Eric Nilsson visat att de industriprodukter vi lägger på tallriken inte förtjänar att kallas mat. I ”Kåppi pejst” riktar han blicken mot svenskarnas förkärlek för att kopiera allt som kommer från USA. Det låter som ett spännande upplägg, eftersom svenskarnas förhållande till USA är så komplexfyllt. Vi förenar en besatthet av allt amerikanskt med en lika djupt rotad antiamerikanism.

Alla deltar i maskeraden. Glesbygdsbor sätter sydstatsflaggan på bilen för att visa hur stolta de är över sitt ursprung. Förorternas kriminella studerar amerikanska maffiafilmer, medan de intellektuella lär sig att ”n-ordet” är tabu. Det har blivit progressivt att dela in svenska medborgare i ”svarta” och ”vita”, som om dessa ord betydde samma sak som i en amerikansk kontext.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons