Skissernas MuseumVärldsunik samling skisser i nytt skal

Skissernas Museums nya entrébyggnad med fasad av corténstål ritad av Elding Oscarson arkitekter.
Skissernas Museums nya entrébyggnad med fasad av corténstål ritad av Elding Oscarson arkitekter. Foto: Skissernas Museum/Peo Olsson

Efter ett och ett halvt års intensivt arbete bakom stängda dörrar öppnar Skissernas Museum på nytt. Museet är unikt i världen. Inget annat har en så stor samling av skisser och modeller till konst i offentlig miljö.

Anna Nittve
Publicerad
Annons

Eldsjälen bakom skapandet av museet var konstprofessorn Ragnar Josephson. På 30-talet började han att samla konstnärers arbetsmaterial i syfte att studera den konstnärliga processen. I en artikel från 1937 i SvD:s digitala arkiv berättas om en utställning av museets redan då omfattande samling skisser och modeller av konstnärer som alla har gått till konsthistorien. Samlingen har under åren vuxit genom att svenska och internationella konstnärer och beställare till offentliga verk har förmåtts skänka eller sälja sitt material till museet. Bland dagens över 30 000 föremål finns förlagor till offentlig konst av storheter som Sonia Delaunay, Siri Derkert, Henri Matisse och Diego Rivera.

I SvD:s digitala arkiv från 1953 kan man läsa hur museet ”har ett charmant läge i en botanisk park med alla Sydsveriges trädslag mellan biskopsgården och universitetsbiblioteket och det består av en gammal gymnastiksal och nio krutbaracker från beredskapstiden inköpta för 2000 kronor och listigt sammanfogade”. Och vidare: Ragnar Josephsons museum ”har kommit smygande. Det började helt stilla i universitetshuset. Det flyttade utan större oväsen till gymnastiksalen. Det gjorde små trevare ut i parken. Skulpturer ställdes upp på försök. De fick stå kvar. Gud vet vems parken egentligen var, men nu är den Arkivmuseets.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons