Experten: Så avslöjar du ”fake news”

Hur vet man att en nyhet är sann och vad ska man tänka på innan man delar artiklar i sociala medier? Anders Mildner, kommunikationsexpert och föreläsare reder ut begreppen och ger sina bästa råd.

Uppdaterad
Publicerad
Anders Mildner är före detta journalist och arbetar numera som kommunikatör och föreläsare.

Anders Mildner är före detta journalist och arbetar numera som kommunikatör och föreläsare.

Foto: Jesper Berg
Susan Walsh/AP
Foto: Susan Walsh/AP

1 / 3

Anders Mildner är före detta journalist och arbetar numera som kommunikatör och föreläsare. Foto: Jesper Berg

Det pratas mycket om “fake news”, men vad är det egentligen?

– Det knepiga är att ”fake news” används på två sätt. Dels av människor som vill gå till angrepp mot fri journalistik, som exempelvis USA:s president Donald Trump. Dessa personer hävdar att att professionella medier ljuger medvetet och använder ”fake news” för att visa hur illa de tycker om enskilda mediebolag eller hela journalistkåren.

– Här finns en skrämmande historisk koppling. ”Lügenpresse” (lögnpressen) var det ord som nazisterna använde för att brännmärka nazistpartiets och Nazitysklands fiender inom pressen.

Foto: Susan Walsh/AP

– Sedan finns det ju falska och påhittade nyheter på riktigt – och då använder man samma ord. Det gör att begreppet ”fake news” kan bli väldigt förvirrande. Falska nyheter är för mig något som inte stämmer med fakta och där den som hittat på lögnerna gjort det medvetet – eftersom man på något sätt tjänar på att lögnen sprids.

Ivelin Radkov/IBL
Foto: Ivelin Radkov/IBL

2 / 3

Foto: Ivelin Radkov/IBL

Vem är det som hittar på de här “nyheterna” – och varför?

– Vissa politiska grupper använder falska nyheter som ett sätt att få andra att tycka som dem. Vanligt just nu är att de vill få oss att tro att samhället är på väg mot en kollaps, att vi inte ska lita på andra grupper av människor och att kriser är större än de egentligen är.

– Men sedan finns det också människor som hittar på saker för att de tjänar pengar på annonser på de sajter som de driver läsare till. Och ju mer spektakulära nyheter de hittar på, desto mer trafik driver de till sajterna.

Cecilia Burman
Foto: Cecilia Burman

3 / 3

Foto: Cecilia Burman

Om något bekräftar det vi redan tror på, är risken stor att vi alla sprider det vidare.

Vad ska man tänka på när man läser något som verkar otroligt?

– Jag tycker aldrig att man ska utgå ifrån att något är sant bara för att det står någonstans, men inte heller att vi ska utgå ifrån att alla människor ljuger eller försöker manipulera oss.

– Men när det handlar om information som faktiskt kan påverka dina tankar eller din bild av världen, så tycker jag att du ska tänka: Varför skrivs detta? Vem står bakom meddelandet? Vad är deras syfte med den här texten, videon, podden eller bilden?

– Och sedan tycker jag att man ska kolla upp saken med andra källor innan man sprider något vidare. Om något bekräftar det vi redan tror på, är risken stor att vi alla sprider det vidare. Utan att kolla om det faktiskt är sant eller inte.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons