Sigourney Weaver
Sigourney Weaver Foto: Andrew H Walker/Variety/IBL

Monsterdödaren som förändrade filmhistorien

Sigourney Weaver är en av Hollywoods mest mångsidiga skådespelerskor, men förknippas med en enda roll. Ripley i ”Alien” – som skrevs åt en man – har för evigt förändrat synen på kvinnor i actionfilmer.

Publicerad

Augusti 2016, i en liten biosalong i Falun. Jag har sett årets mest näthatade film – nya ”Ghostbusters” med kvinnor i de fyra huvudrollerna – och eftertexterna har precis börjat rulla när hon dyker upp. Sigourney Weaver spelar Rebecca Gorin, mentor till tekniksnillet Holtzmann (Kate McKinnon), och i en kort, rolig extrascen slänger de käft om att spökjägarnas laboratorium kan explodera när som helst. Weaver har stram håruppsättning, höghalsad skjorta och grå labbrock. Med stål i blicken levererar hon repliken ”säkerhetslampor är för snubbar”.

Och i det ögonblicket brister jag i gråt. Plötsligt dras en linje tvärsöver livet, från att som tonåring ha fått se Weavers overallklädda astronaut Ripley ratta rymdskepp och elda upp monster, till en samtid där kvinnor kan få vara mäktiga filmhjältar utan att behöva ta på sig bikini.