Den underjordiska järnvägenStark roman om slavarnas flykt genom underjorden

Colson Whitehead är född 1969 och bosatt i New York. ”Den underjordiska järnvägen” är hans sjätte roman och den belönades med både National Book Award 2016 och Pulitzerpriset 2017. 
Colson Whitehead är född 1969 och bosatt i New York. ”Den underjordiska järnvägen” är hans sjätte roman och den belönades med både National Book Award 2016 och Pulitzerpriset 2017.  Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Dagsfärska skeenden i USA som upploppen i Charlottesville understryker aktualiteten i Colson Whiteheads Pulitzerbelönade ”Den underjordiska järnvägen”, en roman om slaveriet – men också om den eviga rasismen.

Publicerad
Annons

I Colson Whiteheads roman ”Den underjordiska järnvägen” får nätverket som hjälpte förrymda slavar att fly till stater där slaveriet avskaffats bokstavlig betydelse. Det var en metafor vars betydelse förstärktes av att de motståndare mot slaveriet som hjälpte flyktingarna kallades ”guider” eller ”herdar”. Gömställena kallades ”stationer”, och de som gömde slavarna i sina hem kallades ”stationsmästare”. Flyktingarna fick en ”biljett” och kallades ”passagerare”.

I boken blir det en faktisk järnväg som löper under jord. Det förstärker den litterära kraften, när huvudpersonen Cora, som rymt från en plantage i Georgia, plågas på sina långa resor under jorden i en godsfinka eller på ett flak på hjul utan väggar och tak. I en intervju i DN (26/8) berättade Colson Whitehead att det var i denna bokstavliga bemärkelse som han själv föreställde sig den underjordiska järnvägen som barn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons