KommentarNordeas flytt

Patricia Hedelius:Glöm fakta, upplevelsen av skatteflykt är allt

Patricia Hedelius

Den senaste veckans massiva kritik mot Nordea måste ha tagit banktopparna med överraskning. Att vreden över att Sveriges kanske största företag flyttar utomlands skulle riktas mot banken var allt annat än planerat.

Publicerad
Nordea får lågt kundomdömme. Nordea kontoret på Hamngatan i Stockholm.

Nordea får lågt kundomdömme. Nordea kontoret på Hamngatan i Stockholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Manegen var krattad och strålkastarljuset var riktat åt ett helt annat håll för att kritiken skulle träffa rätt. Nämligen regeringen och finansminister Magdalena Andersson. Men efter att Nordeas styrelse sagt sitt och flyttplanerna kunde avslöjas så gick bankens strategi att skylla allt på politikerna åt skogen.

Massan av så kallat vanligt folk vänder sig istället mot Nordea för att kräva ansvar. Storkunder som fackföreningar avslutar sina relationer, privatkunder flyttar sina lån och upp mot en miljon svenska kunder är så sura att de överväger att helt byta bank, enligt en opinionsundersökning Inizio gjort på uppdrag av SvD. Men även i ägarleden råder ett utbrett missnöje med flyttplanerna, en stämning som inte blivit bättre de senaste dagarna då kritiken mot Nordea fortsätter mullra.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons