Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Min helg: ”Fredag handlar det mest om att överleva”

Mentalisten och författaren Henrik Fexeus tillbringar en familjevänlig helg hemma i Hammarby sjöstad.

Text: SvD Perfect Guide - 28 april 2017
Annons

Jag känner egentligen inte att min helg börjar förrän på lördagen, fredagen handlar mest om att överleva. Men på fredagseftermiddagen hämtar jag min son Milo på dagis och promenerar hem genom Hammarby sjöstad. Det finns gott om lekplatser och massvis med hundar att klappa, så det brukar ta tid.

Väl hemma roar sig sonen med pärlplattor och jag har en halvtimme på mig att ordna middag. Med två tonåringar på halvtid och en femåring på heltid är det många viljor som ska samsas, det blir sällan någon vidare kulinarisk resa. Men i dag gör jag det enkelt och går till Akie Sushi i kvarteret. Tonåringarna vill som vanligt ha sushi, jag och min sambo tar någon asiatisk kycklingrätt.

I min familj är vi stora brädspelsfantaster och just nu har vi fastnat i T.I.M.E Stories. Vi spelar någon timme och sen försvinner tonåringarna in på sina rum. Vid elvatiden är alla i säng utom jag. Min bästa tid infaller mellan midnatt och klockan två, då gör jag saker som resten av familjen inte är intresserade av. Nu när jag själv börjat skriva skönlitteratur har jag börjat läsa igen, för första gången på flera år. Jag gör lite research och kollar på en obskyr monsterfilm från 80-talet.

Annons
Annons

Min bästa tid infaller mellan midnatt och klockan två

Lördagen börjar när femåringen går upp. Vi äter frukost i omgångar, den som är uppe först dukar fram och siste man dukar av. Min frukost består alltid av en svart kopp kaffe, ett halvt tärnat äpple med valnötter, en deciliter yoghurt och knäckemacka med ett skivat kokt ägg. En funktionell frukost, med små barn vid matbordet lever man på lånad tid.

Sambon och jag går och tränar på Nordic Wellness, de har precis börjat med barnpassning som sonen tycker är jätterolig. Efter träningen finns varken tid eller energi att lägga på lunchen, så vi länsar kylskåpet på rester. Eftermiddagen fylls av aktiviteter som passar en energisk femåring. Vi tar en fika på Gården, ett klassiskt ställe i Sjöstan som har grym chokladglass.

Vi har flyttat till en lägenhet längst upp i huset och får äntligen grilla på balkongen, så till middag blir det fläskytterfilé med en stor sallad och haricots verts. När barnen lagt sig landar sambon och jag i soffan, hon kollar på Netflix och jag läser en bok. Trots att vi inte tar del av samma intryck känns det som att vi gör något tillsammans, när man är nära varandra och delar popcorn-skål.

Min son Milo välter i en lerpöl och blir genomblöt

Den som gör misstaget att gå upp först med sonen på söndagsmorgonen låter den andre ligga kvar någon timme till. Efter frukost tar vi en cykeltur i Nackareservatet. Tanken är att den ska gå ända ut till Hellasgården men vid Söderbysjön välter Milo i en lerpöl och blir genomblöt. Vi vänder hem, men det blir ändå en rejäl tur på två timmar.

Senare äter vi lunch på Sovel och smiter in i biosalongen som ligger i närheten. Filmstaden i Sickla är barnvänlig och de kör visningar som är ungefär 45 minuter – perfekt när ens sällskap har mycket spring i benen.

Söndagskvällen är alltid lite loj, vi inventerar kylen och improviserar en middag. Upptäcker läxor som inte är gjorda, och alla försvinner åt varsitt håll och förbereder sig för den nya veckan.

Annons