Vad döljer du för mig?Äktenskap skakas i grunden i socialt vågspel

Foto: Saverio Lombardi Vallauri/Studio S Entertainment

Den prisbelönta italienska filmen ”Vad döljer du för mig?” handlar om en grupp vänner som förvandlar en parmiddag till en avslöjande lek – med mobilen som insats.

Publicerad
Annons

Kärleksrelationen och bedrägeriet, intimiteten och ofriheten: det är några av de äldsta och kanske vanligaste av alla de ämnen som behandlas inom litteraturen genom seklen. Hur mycket av uppvaktningen består av blå dunster? Och hur mycket sanning tål egentligt det till synes så solida äktenskapet? Är lögnen mellan två älskande alltid förkastlig, är fantasier en subtil form av otrohet, och har Shakespeare rätt när han i ”Mycket väsen för ingenting” uppmanar damerna att hålla upp med sitt suckande eftersom ”Men were deceivers ever, One foot in sea and one on shore, To one thing constant never”?

Förälskelsefasen kan liknas vid ett spel i en gemensamt skapad virtuell verklighet. Den älskande deltar genom en avatar försedd med en hel katalog av attraktiva egenskaper som den älskade nådigt väljer – eller också inte – att bekräfta. Även den älskade är förstås i stor utsträckning en projicering av önsketänkande. Men med tiden får fiktionen ofta svårt att stå emot friktionen i vardagen, varför innerligheten i den ömsesidiga bekräftelsen riskerar att avmattas. Gradvis kan då sökandet efter alternativa värmekällor föranleda hemlighetsmakeri i olika former. Och lögner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons