Annons

”Så kommer resor se ut i framtiden”

Semestern är inte längre att bara ha lugna dagar i solen. I dag räcker det inte att bara resa iväg. De senaste fem åren har träning, i symbios med upplevelser, vuxit fram som en favorit bland skandinaver.

Ving anordnar träningsresor tillsammans med företaget Springtime som står bakom olika sorters aktivitetsresor. Foto: Ted Lindholm / Ted Lindholm digital
Foto: Ted Lindholm / Ted Lindholm
Bland Vings resenärer står drygt 10 procent för träningsresor där huvudsyftet med resan är träning. Foto: Carlos Norlén
Det är inte bara motionärer som åker på träningsresor. Foto: Ted Lindholm / Ted Lindholm

Det är mycket som ingår i begreppet ”hälsa”. Det handlar inte bara om träning utan lika mycket om stimulans och balans för både kropp och själ.

– Den stora tillväxten inträffade för drygt fem år sedan men de senaste tre åren har intresset exploderat. De flesta av våra gäster aktiverar sig numera på semestern minst en gång om dagen men det är även en hel del gäster som aktiverar och tränar två pass om dagen. Det kan till exempel vara ett yogapass på morgonen och en långpromenad på eftermiddagen samtidigt som de gör vanliga utflykter och lever livet, säger Joakim Eriksson, brand manager för Sunwing och Sunprime på Ving.

Det är inte bara motionärer som åker på träningsresor. Bland Vings resenärer står drygt 10 procent för träningsresor där huvudsyftet med resan är träning. 60 procent åker på semesterresor med träning, det innebär att träning och aktivitet är en naturlig del av resan men huvudsyftet är ändå att njuta och få tid med familjen. Resterande 30 procent tränar inte alls på semestern.

Mallorca ett träningsparadis

För dem som åker på träningsresor har Mallorca vuxit fram som ett riktigt träningsparadis.

– Många tycker att Mallorca har det perfekta klimatet, framförallt älskar alla cyklister Mallorca på grund av hur öns utformning med en miljö som förändras. Det är även lätt att ta sig dit med många flyg och lagom restid från Sverige, säger Joakim Eriksson.

Ving anordnar träningsresor tillsammans med företaget Springtime som står bakom olika sorters aktivitetsresor. Patrik Yderberg är vd på Springtime och han pekar på att det även i framtiden kommer vara populärt att åka på träningsresa, blandat med träning.

– Många tycker nog att en ren träningsresa är lite väl intensivt. Det säger sig själv att en vanlig motionär inte åker till exempelvis Sydafrika för att bara vara på hotellet och träna. Man vill ut och uppleva saker, till exempel safari. Då kan vi addera yoga i vildmarken, vandring i vackra miljöer eller cykling bland vinodlingar, säger Yderberg.

Han fortsätter.

– Det här så här resor kommer se ut i framtiden tror jag, man vill vara aktiv men samtidigt uppleva det resmålet har att erbjuda, säger han.

Träningsinspiration och motivation

En av alla de skandinaver som testat en träningsresa är Jessica Westberg. I september förra året packade hon och en väninna träningsbagen och åkte till Mallorca. Sammanlagt under veckan gick de på 21 träningspass var, även om de inte alltid gick på samma pass.

– Min väninna tränar mer än jag generellt och fokuserade mer på styrka, jag tränade mer till exempel dans och yoga. Det var väldigt blandad träning, allt från dans, yoga och inspirationspass till löpskola och styrkeövningar. Samtidigt fick man mycket tips för att kunna fortsätta med träningen väl hemma igen, säger Jessica Westberg.

Hon pekar ut resan som en av de bästa hon gjort. Särskilt var det kombinationen av resmålets njutningar med träningsinspiration och motivation som gav henne mersmak.

– Vi började dagarna med morgonyoga på stranden, sedan gick vi på olika pass under dagen. Yoga på stranden i gryningen, det var magiskt. Det borde alla testa, säger hon.