Tre sätt att minska på köttet i vardagen

Vi är många som har sett rapporterna om det ökade klimathotet och vi läser dagligen om konsekvenserna av de klimatförändringar som redan har skett. Men visste du att du genom att minska din köttkonsumtion kan minska din egen klimatpåverkan med så mycket som 25 % och göra en verklig skillnad redan idag? Med de här enkla trixen från experten så kommer du snabbt igång med mer god vegetarisk mat i din vardag.

SvD
Publicerad
Annons

1. Gör om dina favoriträtter

Det finns betydligt mycket mer vegetarisk mat än sallad och hummus. Med hjälp av vegetariska substitut som sojakött, vegetarisk färs eller olika korvar kan du enkelt ersätta några av dina och din familjs favoriträtter mot klimat smartare alternativ utan att ni ska behöva lära er att gilla nya maträtter. Testa till exempel en korvstroganoff med vegetarisk korv, att använda svarta bönor istället för köttfärs till tacosen eller att koka en köttgryta med sojabitar.

2. Ät vegetariskt ibland och bra kött ibland

Ingen har sagt att du måste vara vegetarian för att kunna äta vegetariskt. Lika lite som du måste vara italienare för att äta italiensk mat. Genom att byta ut ett par av veckans måltider mot vegetariska alternativ kan du spara både pengar och äta klimat vänligare. Om du vill kan du sedan lägga de insparade pengarna på att köpa en lite dyrare och ekologisk bit kött från en lokal producent.

3. Byt ut några enkla produkter för stor skillnad

Du behöver heller inte byta ut varenda ingrediens i din måltid för att den ska bli klimat smartare. Genom att till exempel byta ut crème fraichen i din gryta mot växtbaserad grädde och några droppar citron kan du minska klimatpåverkan på din kycklinggryta med upp till 50 %.

SvD’s ONLINEKURS: SvD har tillsammans med Gustav Johansson tagit fram en onlinekurs för att minska köttet i vardagen. Klicka och läs mer om kursen här. goo.gl
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons