Riddarna och deras världEn brutal krigare rustad med höviska ideal

En riddare rider på arenan vid tornerspel i Kaltenberg i Tyskland.
En riddare rider på arenan vid tornerspel i Kaltenberg i Tyskland. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/TT

Medeltidens riddare levde enligt helt andra värderingar än det chevalereska idealet i riddardikter. Dick Harrison läser ”Riddarna och deras värld” och tycker att boken är en bra introduktion till ämnet.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Även småbarn känner till dem – riddarna. Ingen annan historisk yrkesgrupp torde vara lika gediget införlivad med allmänbildningen som de välrustade ryttare som under medeltiden lär ha stormat fram med lans i hand och dödsföraktande mod i barm, oavsett om de konfronterade korstågstidens saracener eller tävlade om damernas och kungarnas gunst på torneringarna. Till och med folk som annars är renons på kunskaper om allt före nutiden kan beskriva hur en riddare såg ut – eller rättare sagt, hur vi i nutida populärkultur har bestämt att de ska se ut.

Av detta skäl kan jag lätt tänka mig att många kommer att finna Charlotte Borgeruds ”Riddarna och deras värld” intressant att ta till sig. Huvuddelen av den svenskspråkiga litteraturen om riddare tillhör barn- och ungdomsgenrerna och är föga forskningsmässigt uppdaterad. Här är ambitionerna betydligt högre.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons