ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Tolererar dödligt våld – men inte abort”

Överste Christoph Graf granskar Schweizergardet, den påvliga vaktstyrkan i Vatikanstaten. Katolska kyrkan har lång erfarenhet av militärt våld.
Överste Christoph Graf granskar Schweizergardet, den påvliga vaktstyrkan i Vatikanstaten. Katolska kyrkan har lång erfarenhet av militärt våld. Foto: Gregorio Borgia/TT

KULTURDEBATT | Katolska kyrkan accepterar i vissa fall våld som släcker liv, men när det gäller abort är etiken stenhård. Små tecken på förändring märks dock under påve Franciskus, skriver diplomaten Ulla Gudmundson.

Ulla Gudmundson
Uppdaterad
Publicerad

John Sjögren ställer i SvD den 28/1, apropå kritiken mot KD-politikern Sarah Havneraas för hennes påstådda abortmotstånd, frågan om vi i vårt offentliga samtal är mogna att diskutera: vad är en människa? Sjögren är katolik och vill se en restriktivare svensk abortlag.

Jag har under fem år som svensk ambassadör vid den Heliga stolen och på det katolska Malta fört många samtal om abort Jag har erkänt att abort är ett etiskt dilemma: två varelsers, kvinnans och det ofödda barnets, rätt står mot varandra.

Laddar…