Vaccinstart i Sverige den 27 december

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige kan börja vaccinera personer mot covid-19 den 27 december, eller kanske redan den 26:e. Det uppger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Sveriges Radio Ekot.

Publicerad
Annons

De första covidvaccinen har redan börjat användas i både Storbritannien och USA, men i EU-länderna väntar invånarna fortfarande på att vaccinet från den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer ska godkännas. Ett godkännande väntas dagen innan julafton, 23 december.

Därefter kan det gå snabbt, uppger nu Richard Bergström till Sveriges Radio: redan samma dag som vaccinet godkänns kan det skeppas ut från Pfizers lager och sedan användas direkt under dagarna efter julafton.

Även Norge planerar att inleda vaccinering den 27 december, bekräftar statsminister Erna Solberg enligt NTB.

Pfizer kommer själva att ansvara för distributionen av bolagets vaccin, som måste lagras i temperaturer ner mot minus 70 grader, något som experter oroat sig för varit ett hinder för en effektiv distribution. Läkemedelsjätten har dock lovat att vaccin kommer levereras snabbt och effektivt så fort det fått godkänt av EU.

Under torsdagen meddelade även EU att de kommer köpa in ytterligare 100 miljoner doser från just Pfizer, som utvecklat sitt vaccin tillsammans med tyska Biontech. Totalt har EU-kommissionen slutit sju avtal för medlemsländernas räkning – totalt 300 miljoner doser kommer från Pfizer.

Annons
Annons

Den första vaccinationen kommer att bli startskottet på en massiv vaccinationskampanj där uppemot fem miljoner svenskar kan vara vaccinerade redan före sommaren. Ansvaret för att vaccinationerna genomförs ligger på Sveriges 21 regioner.

Tidigare i veckan uppgav Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), att det fortsatt finns många frågetecken kring logistiken av covid-vaccinet och det gör det svårt att planera i dagsläget:

– Om Sverige får in 50 000, 500 000, eller fem miljoner doser vaccin per månad spelar stor roll för hur logistiken ska organiseras. Regionerna behöver jobba med den osäkerhetsfaktorn i sin planering, sade hon till TT och fortsatte:

– Vi misstänker att prognosen kommer att ändra sig mycket under våren. Det är helt avhängt vilka vaccin som blir godkända och vaccinföretagens förmåga att leverera.

Region Stockholm hör till en av de hårdast coronadrabbade regionerna i Sverige. Huvudstadsregionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg bedömer att regionen kommer att kunna sätta igång med vaccineringen den 27 december, men i nuläget är vaccinvolymerna ännu inte spikade.

– Det blir kort inpå som volymerna stabiliseras, säger han till SvD.

Arbetet med vaccinationen kommer att utvecklas allt eftersom och ska likna det sätt regionen har jobbat med säsongsinfluensan. Vaccinationen ska ske så nära hemmet som möjligt – i särskilda boenden, husläkarmottagningar och hemsjukvård. Efter det kommer de att växla upp till andra vaccinmottagningar.

– Vi börjar vårt arbete på de särskilda boendena. Vaccintillgången är begränsad i januari, men sedan kommer vi att utöka till andra riskgrupper. Det kommer framför allt att ske i februari, säger Magnus Thyberg.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons