”Allergisk mot krogar med tydliga koncept”

Danyel Couet är känd som tv-kock och jurymedlem i ”Sveriges yngsta mästerkock”. Han driver egna restaurangen Allegrine och öppnar i sommar Guldkaggen i Burgsvik på Gotland.
Danyel Couet är känd som tv-kock och jurymedlem i ”Sveriges yngsta mästerkock”. Han driver egna restaurangen Allegrine och öppnar i sommar Guldkaggen i Burgsvik på Gotland. Foto: Carolina Henke/TV4

Krögaren Danyel Couet älskar sin brända skärbräda, hyllar vitkål och tycker att matjessill och kall lager är en lyckad matchning.

Publicerad
Frank Sinatra (1953).

Frank Sinatra (1953).

Foto: TT
Pexels
Foto: Pexels
Annons

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Jag jobbar alltid och är väldigt sällan ute.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Jag jobbade i Paris och varje söndag, på min lediga dag, var jag på ett litet hål i väggen vid Odéon som hette Chez Henri och åt helstekt njure. Två bröder drev stället och jag satt alltid ensam – och åt alltid samma sak.

Ditt första matminne?
– Det har handlat mycket om mat i min franska familj, men jag glömmer aldrig när pappa kom hem med levande krabbor första gången. Det var det godaste jag ätit.

Nyckeln till en bra restaurang?
– Hade du frågat för sex sju år sen hade jag svarat ”tydligt koncept”. I dag är jag allergisk mot det. Följ ditt hjärta och gör en krog du själv hade trivts på.

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– En riktigt bra skärbräda, tjock, tung och stor. Jag har en i bränd björk som jag älskar.

Vad är hemligheten med din spagetti bolognese?
– Först sauterar jag vitlök och lök, sen i med köttet – och alltid lite kyckling­lever. Stek ihop med kryddor och ganska mycket rödvin.

Annons
Annons
Frank Sinatra (1953).

Frank Sinatra (1953).

Foto: TT
Pexels
Foto: Pexels

Bästa mat- och dryckes-kombinationen?
– En kall lager och matjessill kan jag längta efter.

Vilket halv- eller helfabrikat har du alltid hemma?
– Det låter präktigt, jag vet det, men inga helfabrikat alls!

Din stora idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Jag bjuder Frank Sinatra på champagne och gratinerad hummer!

Frank Sinatra (1953). Foto: TT

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Jag kan äta hur mycket skumgodis som helst. Visa mig ett rum med skumtomtar och jag äter upp allihop.

Det mest oaptitliga du ätit?
– Det man aldrig har testat är spännande. Bäversvans, som innehåller i princip endast fett, var intressant men kanske inget jag vaknar mitt i natten och vill äta. Fårtestiklar är inte jättegott heller. Men jag kan äta allt. Utom levande maskar.

Vilken är världens bästa matstad?
– På Manhattan finns hela världen på en liten ö.

Foto: Pexels

Din senaste receptgoogling?
– Citronsorbet som jag laborerar med till Gotland. Jag gjorde en glass på ägg från frigående ankor och det var det godaste jag ätit. Konsistensen blir krämig och nästan seg, och smaken djup.

Mest underskattade råvaran?
– Färsk vitkål kan man göra fruktansvärt mycket gott med. Sött, surt, salt.

Din paradrätt?
– Jag jagar mycket, så vilt i olika tappningar. En favorit är att jag confiterar en bog i olivolja och kryddor från trädgården.

Ditt husvin?
– Bila-Haut, Occultum Lapidem från Chapoutier har jag alltid hemma. Det är fruktigt, bärigt och fylligt med lite tanniner och bra till murrig mat som grytor.

Ditt bästa husmorstips?
– När jag köper örter på kruka planterar jag dem alltid i en stor kruka när jag klippt ner dem. Det ger tio gånger mer skörd. De tar sig snabbt och växer sig väldigt stora.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons