”Matlagning ska vara roligt”

Anders Johnsson driver matstudion Slyteviken och utsågs till årets ekokock 2020. Hans nya kokbok ”Härifrån” har nominerats till internationella Gourmand awards.
Anders Johnsson driver matstudion Slyteviken och utsågs till årets ekokock 2020. Hans nya kokbok ”Härifrån” har nominerats till internationella Gourmand awards. Foto: Andreas Hylthén

Anders Johnsson älskar kebabpizza, minns doften av rostade nyponskal och tycker att köksstereon är lika viktig som kniven.

Publicerad
TT
Foto: TT
Simon Paulin/TT
Foto: Simon Paulin/TT
Alamy
Foto: Alamy
Sean Pavone/Alamy
Foto: Sean Pavone/Alamy
Annons
TT
Foto: TT
Simon Paulin/TT
Foto: Simon Paulin/TT

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Ställen som Babette eller någon saluhall där man kan sitta i baren och käka. Det bästa krogbesök jag haft i Stockholm är Gastrologik.

Foto: TT

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Ett magiskt dygn på Fäviken, helheten som fanns där är svårslagen. Jag fick det som avtackning när jag slutade på Skoogs krog, hela gänget drog dit och vi hade stället för oss själva.

Foto: Simon Paulin/TT

Ditt första matminne?
– Doften och smaken av rostade nyponskal när mormor gjorde nyponsoppa i sommarstugan i Barkarö.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy
Sean Pavone/Alamy
Foto: Sean Pavone/Alamy

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– Utan en vass kniv kommer man inte långt, men en vettig stereo i köket är nästan lika viktigt. Jag lyssnar väldigt mycket på musik och använder det som ett redskap för att antingen peppa upp eller tagga ner.

Vad är hemligheten med din spagetti bolognese?
– Spiskummin, torkad oregano och mycket vitlök. Och en riktigt bra färs förstås.

Bästa mat- och dryckeskombinationen?
– En nybakad kardemummabulle och iskall mjölk är svårslaget.

Vilket halv- eller helfabrikat har du alltid hemma?
– Jag älskar pasta i alla dess former och en bra burk pesto finns alltid i kylen.

Bästa smaksättare?
– Ärtsoja och bondbönsmiso från Liura är riktiga smakbomber, täta med umami och lagom låg sälta.

Din stora idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Dave Grohl, eller varför inte hela Foo Fighters? Jag skulle ta med dem ut till yrkesfiskarna på ön Valen i Hjälmaren och bjuda på helgrillad gös med brynt sojasmör, sommarkål, potatis och sinnessjuka mängder kall öl.

Foto: Alamy

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Gillar man något så gillar man det, inget att skämmas för. Jag är svag för små ostburgare och kebabpizza.

Det mest oaptitliga du ätit?
– Jag jobbade i Thailand för många år sedan och kan säga att friterad kackerlacka inte är någon höjdare.

Världens bästa matstad?
– Köpenhamn har en vibe som jag inte upplevt någon annanstans. Varmt och välkomnande på Amass och andra toppkrogar som jobbar helt ekologiskt.

Foto: Sean Pavone/Alamy

Din paradrätt?
– Det måste bli något med gös. Och smör. Jag älskar smör.

Vilket är ditt husvin?
– Jag gillar fruktiga rödviner och i dessa tider får man unna sig en godare flaska än normalt. Kanske en 2014 Chateau Falfas: en fyllig, fruktig och strukturerad Bordeaux som hunnit få härlig utveckling.

15. Ditt bästa husmorstips?
– Testa! Vad är det värsta som kan hända? Och glöm inte att det är roligt, inte blodigt allvar, att laga mat!

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons