RecensionNy poesi

Tiden har sett alltSmärtan finns där – men scenens styrka saknas

 Nachla Libre
Nachla Libre Foto: Kajsa Göransson

Rasism, exil, feminism och en inre konflikt kring den muslimiska tron. I spoken word-poeten Nachla Libres bokdebut finns gott om högintressant stoff, men inte riktigt samma styrka som på scen.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

Som initiativtagare till projektet ”Revolution poetry”, och redaktör för antologin med samma namn, har Nachla Libre varit drivande i att revitalisera den svenska spoken word-scenen. Som bildkonstnär har hon ställt ut lika vackra som obehagliga teckningar – och som poet har hon många scenframträdanden bakom sig. När hon nu debuterar i bokform är det med en diktsamling som tar avstamp i tankeströmmarna under sömnlösa nätter. Ett återkommande inslag är korta texter ordnade efter nattliga klockslag, ofta med en politisk udd:

03:30
Jag vill inte lära ut självklarheter
till människor som inte
anser mig vara självklar


Annars följer Libre oftast den klassiska mallen med enstaka betitlade dikter, även om det mönstret bryts av ett antal kursiverade fragment. Över huvud taget vägrar ”Tiden har sett allt” att helt stillna i en viss stil. Här ryms arabiska och spanska, akademisk terminologi och anglicismer, slang och sociolekt. Listorna trängs med minnen, dagboksanteckningar, uppmaningar, frågor och tal. Ilska, uppgivenhet, nostalgi, stolthet, sorg och hopp fyller sidorna:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons