ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Polisens spionprogram används mer än väntat

Sedan ett knappt år tillbaka kan polisen använda sig av så kallad hemlig dataavläsning. Arkivbild.
Sedan ett knappt år tillbaka kan polisen använda sig av så kallad hemlig dataavläsning. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

En av polisens nya övervakningsmetoder, som anses särskild integritetskänslig, används i betydligt större utsträckning än vad som förutsågs när lagen infördes för ett år sedan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

TT
Publicerad

Övervakningen kan användas vid misstankar om allvarlig brottslighet, men kräver domstolsbeslut. Metoden går ut på att polisen och säkerhetspolisen exempelvis får ta sig in i datorer och andra typer av teknisk utrustning som används för kommunikation, till exempel mobiltelefoner, för att kunna avläsa exempelvis lösenord, chattmeddelanden och för att se vilka appar som används.

Sedan metoden blev möjlig 1 april i fjol har Sveriges domstolar fattat beslut i nära 500 ansökningar, enligt siffror från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Hur många fall som har godkänts vill inte nämnden svara på, men nämndens ordförande Gunnel Lindberg uppger för Ekot att det normalt sett är ganska få avslag på den här typen av tvångsmedel.

Laddar…