Han fick Nobelpris trots ”kommunist­propaganda”

Pablo Neruda möter pressen i Paris den 21 oktober 1971 efter att det tillkännagivits att han var det årets Nobelpristagare i litteratur.
Pablo Neruda möter pressen i Paris den 21 oktober 1971 efter att det tillkännagivits att han var det årets Nobelpristagare i litteratur. Foto: Laurent Rebours / AP

Trots varningar om Pablo Nerudas ”kommunistiska tendens” fick han Nobelpriset 1971. Kaj Schueler läser dokument som varit hemliga i 50 år, men som nu ger insyn i hur Akademiens val av den chilenske poeten gick till.

Kaj Schueler
Publicerad
Annons

Det var med viss ambivalens en majoritet av Nobelkommitténs ledamöter ställde sig bakom valet av Pablo Neruda som 1971 års Nobelpristagare i litteratur. Konkurrensen var tuff med namn som Patrick White, W H Auden, André Malraux och Eugenio Montale, som alla placerats på korta listan. White (1973) och Montale (1975) skulle senare prisas.

På grund av den nyordning som Karl Ragnar Gierow introducerat sedan han blev ordförande i kommittén gav var och en av de fem ledamöterna ett utlåtande med prioriteringar som sedan Akademien hade att ta ställning till. Detta innebar i praktiken att Nobelkommittén hade överlämnat större inflytande över valet till Svenska Akademien i plenum.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons