Knäpptyst från OS-sponsorerna

PODD | I februari börjar årets fest för alla sportfantaster: vinter OS. Men allt fler länder väljer en diplomatisk bojkott av spelen i Kina med hänvisning till landets brott mot mänskliga rättigheter. Men inom näringslivet – som investerar mycket pengar i OS – är det tyst.

SvD
Publicerad
Annons

Det började med USA. I början av december meddelade landet att inga officiella representanter från den amerikanska regeringen skulle närvara vid vinter OS i Peking som startar i februari. Enligt Vita huset på grund av det pågående folkmordet och brotten mot mänskligheten i Xinjiang och andra brott mot mänskliga rättigheter. Det skulle alltså ske en så kallad diplomatisk bojkott.

Det tog inte lång tid innan Kina svarade på bojkotten. “USA kommer att få betala för sina misstag” meddelade landets utrikesdepartement. Men trots tonläget från Kina har flera länder valt att följa i USA:s fotspår: Australien, Storbritannien och Kanada kommer också genomföra en diplomatisk bojkott av spelen.

Även kring sponsorerna, som investerar mycket pengar i OS, höjs nu temperaturen kring frågan om mänskliga rättigheter. Att en bojkott från en viktig sponsor kan betyda mycket vet vi historiskt – men att kritisera Kina kan kosta på för ett företag. Med SvD Näringslivs techreporter Henning Eklund.

Efter reklamen visas:
Därför är det knäpptyst från sponsorerna till vinter-OS

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons