Efter 40 år: Tom Cruise spränger miljardvallen

Tom Cruise.
Tom Cruise. Foto: Brent N Clarke/AP

Snabba biljakter, farliga stunts och en massa action. Under sin över 40 år långa karriär har Tom Cruise trollbundit tittarna. Men det är först nu som en av hans filmer dragit in över 1 miljard dollar.

Publicerad
TT
Foto: TT
Rick Rycroft/AP
Foto: Rick Rycroft/AP
TT
Foto: TT
TT
Foto: TT
Jasin Boland/TT
Foto: Jasin Boland/TT
Everett Collection/TT
Foto: Everett Collection/TT
TT
Foto: TT
TT
Foto: TT
David James/TT
Foto: David James/TT
TT
Foto: TT
Annons
TT
Foto: TT

10

Tom Cruise dök för första gången upp på filmduken 1981 i ”Endless Love” i en statistroll. Men det dröjde inte länge förrän allt större roller och filmer landade på hans bord.

Under karriären, som stäcker sig över fyra decennier, har filmstjärnan hunnit med närmare ett 50-tal filmer. Nu har en av hans filmer för första gången dragit in över 1 miljard dollar. Nedan listar SvD de tio Tom Cruise-filmer som dragit in mest pengar.

Mission: Impossible III

Foto: TT

Tio år efter den första ”Mission: Impossible”-filmen gått upp på vita duken var det dags för seriens tredje film. Där återvänder Tom Cruise i rollen som spionagent Ethan Hunt.

Filmen är seriens största flopp, sett till intäkter. Med en estimerad budget på 150 miljoner dollar drog filmen ”endast” in 398 miljoner.

Orsak till de låga intäkterna ska bland annat bero på att föregångaren, ”Mission: Impossible II”, fått kritik från både fans och kritiker samt att filmserien inte blev populär i China förrän efter den tredje filmen.

Annons
Annons
Rick Rycroft/AP
Foto: Rick Rycroft/AP

9

The Mummy

Foto: Rick Rycroft/AP

I ett försök att återuppliva filmserien om ”Mumien” – vars första film kom i slutet på 90-talet – släpptes ”The Mummy” år 2017. I huvudrollen ser vi Cruise som amerikanska sergeant Nick Morton.

Återupplivningen av filmserien uteblev dock. ”The Mummy” drog in 409 miljoner dollar mot en estimerad budget på 125 miljoner. Men det har florerat flera uppgifter att prislappen blev högre.

Regissören Alex Kurtzman har i en intervju uppgett att filmen ”troligast är mitt livs största misslyckande.”

Annons
Annons
TT
Foto: TT

8

Den siste samurajen

Foto: TT

2003 förflyttar sig Cruise tillbaka till 1870-talets Japan, när han spelar kapten Nathan Algren i ”Den siste samurajen”.

Filmens handling är löst baserad på Satsumaupproret mot Meijiregeringen och Cruise karaktär är till stor del baserad på en riktig person, den franska officeraren Jules Brunet som stred i Boshinkriget på 1860-talet.

Filmen drog in 455 miljoner dollar och hade en uppskattad budget på 140 miljoner dollar.

Annons
Annons
TT
Foto: TT

7

Mission: Impossible

Foto: TT

1996 får tittarna för första gången stifta bekantskap med Ethan Hunt när ”Mission: Impossible” går upp på duken. Det är den första filmen i serien som ska bli en av Cruise mest populära och en roll han återkommande gånger återvänder till.

Fram till i dag har det blivit sex filmer men ytterligare två filmer är planerade, en med premiär 2023 och den andra med premiär 2024.

Filmens budget uppskattas till 80 miljoner dollar men den spelande in hela 458 miljoner dollar.

Annons
Annons
Jasin Boland/TT
Foto: Jasin Boland/TT

6

Mission: Impossible II

Foto: Jasin Boland/TT

Fyra år senare, 2000, släpps uppföljaren till ”Mission: Impossible”. Där Cruise åter får huvudrollen som spionagent.

Filmen är den enda i serien som hittills fått en Rotten Tomato – negativ recension på den amerikanska betygsamlarsajten Rotten Tomateos – från både kritiker och fans.

Trots att filmen får dåliga recensioner landar intäkterna på 546 miljoner dollar, med en estimerad budget på 125 miljoner dollar.

Annons
Annons
Everett Collection/TT
Foto: Everett Collection/TT

5

War of the Worlds

Foto: Everett Collection/TT

2005 byter Cruise action mot science fiction och spelar med i Steven Spielbergs film ”Världarnas Krig” (War of the Worlds).

Cruise spelar Ray Ferrier, en vanlig man som måste beskydda barn mot främmande inkräktare. Historien är löst skriven utifrån H.G Wells klassiska berättelse med samma namn.

Filmen hade en uppskattad budget på 132 miljoner dollar och intäkterna från biljettförsäljningen landade på 604 miljoner dollar.

Annons
Annons
TT
Foto: TT

4

Mission: Impossible – Rogue Nation

Foto: TT

Femte filmen i serien om Ethan Hunt kommer 2015. Förutom Cruise dyker svenska Rebecca Ferguson – för första gången – upp i rollen som Ilsa Faust.

Actionstjärnan som blivit känd för att insistera på att göra sina egna stunt hänger i filmen fast på utsidan av en Airbus 400 när den lyfter från marken.

Filmen drog in 683 miljoner dollar med en uppskattad budget på 150 miljoner dollar.

Annons
Annons
TT
Foto: TT

3

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Foto: TT

15 år efter premiär av den första filmen i actionserien går den fjärde filmen, ”Mission: impossible – Ghost Protocol”, upp på vita duken år 2011.

I filmen möter Cruises karaktär Ethan Hunt filmens antagonist Kurt Hendricks, som spelas av den nu framlidne svenska skådespelaren Michael Nyqvist. I ett av filmens stunt hänger Cruise utanpå världens högsta byggnad Burj Khalifa, som har en höjd på 828 meter.

Intäkterna för filmen uppgick till 695 miljoner dollar och budgeten för filmen beräknas till 145 miljoner dollar.

Annons
Annons
David James/TT
Foto: David James/TT

2

Mission: Impossible – Fallout

Foto: David James/TT

I ”Mission: Impossible – Fallout” från 2018 återvänder Cruise i rollen som spionagenten Ethan Hunt för sjätte gången.

Filmens regissören Christopher McQuarrie, som tidigare jobbat med Cruise, listar i New York Times filmens helikopterstunt som det mest farliga stunt som skådespelaren gjort.

Filmen, som är den senaste i serien, är också den som dragit in mest pengar. Hela 792 miljoner dollar blev det med en estimerad budget på 178 miljoner dollar.

Under inspelningarna bröt Cruise ena fotleden vid ett hopp mellan två byggnader. Något som försenade inspelningarna och uppges ha ökat kostnaden för filmen till 250 miljoner dollar.

Annons
Annons
TT
Foto: TT

1

Top Gun: Maverick

Foto: TT

Efter en väntan på 36 år kom den länge efterfrågade uppföljaren till ”Top Gun”. I slutet av maj 2022 fick biotittarna åter stifta bekantskap med Cruise i rollen som den våghalsige piloten Pete 'Maverick' Mitchell.

Filmen har på knappt två månader blivit filmstjärnans mest framgångsrika film och dragit in över 1,3 miljarder dollar. Nästan en miljard mer än föregångaren från 1986 som drog in 357 miljoner dollar.

”Top Gun – Maverick” är hittills den enda film med Cruise som sprängt miljardvallen. Budgeten för filmen uppskattas till 170 miljoner dollar.

Intäkterna för ”Top Gun: Maverick” är räknade till och med 3 augusti.

Källor: IMDB, Hollywood reporter, Business insider, New York Times, The wrap, Spotify, Screenrant, CNBC, BoxOfficeMojo.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons